Lage opbrengst remt investeringen in olieprojecten

Alleen in Canada wordt komende jaren al voor tientallen miljarden aan plannen geschrapt

KOOS SCHWARTZ

De omstreden oliewinning in het westen van Canada krijgt forse klappen. Negen projecten in het gebied zijn uitgesteld. Grote olieconcerns, waaronder Shell, hebben geen trek om miljarden dollars te investeren in oliewinning uit teerzanden nu de olieprijzen laag zijn.

Van alle olierijke landen wordt Canada het hardst getroffen door de bezuinigingsdrift van grote oliemaatschappijen die het gevolg is van de lage olieprijzen. Volgens de zakenkrant Financial Times loopt Canada daardoor de komende jaren 34,5 miljard dollar aan investeringen mis. De krant baseert zich op gegevens van de Noorse energieconsultant Rystad Energy en van banken als Morgan Stanley en Goldman Sachs.

Dat grote concerns hun investeringen in Canada onder de loep nemen, en soms schrappen, is niet verwonderlijk. De winning is er relatief duur. Bij de huidige olieprijzen, circa 66 dollar per vat, is de oliewinning er niet of nauwelijks rendabel. Met de besluiten van de concerns lijkt de sterke groei van de olie-industrie in de Canadese staat Alberta voorlopig ten einde. Jarenlang was olie daar booming business.

Milieu-organisaties zullen minder bezwaar hebben tegen het uitstel of afstel van investeringen. De oliewinning in Alberta is uit milieu-oogpunt omstreden. De teerachtige olie zit, vastgeplakt aan zand, in een metersdikke laag vlak onder de oppervlakte. Die laag wordt afgegraven door enorme machines, waarna de olie van het zand wordt gescheiden en vervolgens wordt bewerkt. Bij de winning komt veel CO2 vrij.

Volgens de Financial Times hebben concerns als Shell, Statoil en BP tezamen 26 grote projecten vertraagd, uitgesteld of geschrapt. Met die projecten is meer dan 100 miljard dollar aan investeringen gemoeid. Daarbij rekent de krant ruim: zo valt een groot vloeibaar-gasproject van Shell in Australië (circa 25 miljard dollar) onder de noemer 'geschrapt'. Shell benadrukt dat het heeft overwogen om het project uit te voeren, maar dat er nooit een besluit is genomen om er in te investeren.

De bezuinigingsdrift van de grote concerns is slecht nieuws voor veel van hun toeleveranciers. Die kunnen zich voor meer malheur opmaken. Om aan het werk te blijven, moeten zij hun tarieven verlagen. Als de markt weer aantrekt, is de kans groot dat zij voor lagere tarieven moeten gaan werken dan zij voorheen deden.

De verwachting is overigens dat de olieprijzen op termijn weer gaan stijgen. De bezuinigingen die de oliemaatschappijen nu doorvoeren, zullen daar een flinke steen aan bijdragen.

undefined

APG waarschuwt Shell

De proefboringen die Shell deze zomer wil uitvoeren in zee bij Alaska, zijn omstreden. Een opvallende tegenstander meldde zich gisteravond op de aandeelhoudersvergadering van Shell: pensioenuitvoerder APG, dat onder meer het geld van het Algemeen Burgerlijk Pensioenfonds beheert. Volgens APG lopen het milieu en veel gepensioneerden grote risico's als Shell in Alaska naar olie en gas gaat boren. Als het misgaat, is de schade voor het milieu niet te overzien. Ook gepensioneerden zullen dat merken: in hun portemonnee. Het aandeel Shell zal dan flink in waarde dalen.

undefined

Meer over

Wilt u iets delen met Trouw?

Tip hier onze journalisten

Op alle verhalen van Trouw rust uiteraard copyright.
Wil je tekst overnemen of een video(fragment), foto of illustratie gebruiken, mail dan naar copyright@trouw.nl.
© 2022 DPG Media B.V. - alle rechten voorbehouden