Lage koersen leiden tot stoet van beursverlaters

Van Dorp Despec, leverancier van kantoorartikelen, wil niet meer. Ook levensmiddelengroothandel Sligro heeft er een beetje genoeg van. Ooit gaf een beursnotering op Beursplein 5 menig ondernemer nog een kick én status. Maar anno 2001 hoor je steeds meer bestuurders van kleine en middelgrote fondsen klagen over hun lage beurskoersen.

Voor Van Melle gold hetzelfde. Gisteren werd bekend dat de snoepfabrikant in handen komt van een Italiaans familiebedrijf, Perfetti, en van de beurs verdwijnt.

Het is het zoveelste concern dat in de afgelopen tijd afscheid neemt van de Amsterdamse effectenbeurs. Bedrijven als de hotelgroep Krasnapolsky en Gelderse Papier ondergingen eerder hetzelfde lot.

In het jaarverslag van Van Melle, over 1999, ging het bedrijf nog uitgebreid in op de overstap van de parallelmarkt naar de officiële markt op het Damrak. Een noodzakelijke stap, volgens bestuursvoorzitter Izaak van Van Melle. De onderneming had de kapitaalmarkt nodig om zijn expansiestrategie te kunnen uitvoeren en financieren.

Alleen werkte de markt niet mee. In de zomer van 1999 schommelde het fonds rond de 30 euro, vorige week vrijdag stond de slotkoers op 32 euro. En dat is onhandig voor een bedrijf dat op overnamepad wil. Het samengaan met de Italianen moet dit probleem oplossen.

Het management van Van Dorp Despec en Sligro hebben ook schoon genoeg van hun lage beurskoersen. Geld aantrekken van de kapitaalmarkt heeft bij een lage beurskoers weinig zin en voordat je het weet staat er een concurrent voor de deur die een bod wil doen op je bedrijf. Een nachtmerrie voor de meeste ondernemers.

Van Dorp Despec heeft inmiddels al maatregelen genomen. Het management koopt, samen met een aantal investeerders, de huidige aandeelhouders uit en gaat dan privaat.

En in het Financieele Dagblad van gisteren liet bestuursvoorzitter Abel Slippens van levensmiddelengroothandel Sligro alvast weten zo'n scenario niet uit te sluiten, mocht de ontwikkeling van de beurskoers van zijn bedrijf blijven haperen.

Slippens wil natuurlijk voorkomen dat zijn bedrijf zo maar wordt opgekocht, zoals in het verleden gebeurde met bedrijven als Van Leer, Norit en Ahrend.

De laatste wilde fuseren met Samas, maar viel in handen van investeerder Stonehaven. En vorig jaar werd het kwakkelende Norit opgekocht door Gilde Investments, een participatiemaatschappij die een paar maanden later het bedrijf weer doorverkocht aan Nuon. Van Leer (verpakkingen en vaten) kwam in 1999, dankzij een lage beurskoers, in bezit van het Finse Huhtamüki. Dat bedrijf verkocht amper een jaar later weer de vatendivisie door aan een concurrent.

Kleine fondsen die hun zelfstandigheid koesteren, komen op de moderne effectenbeurs steeds meer in de verdrukking. Met de introductie van de euro op de financiële markten in 1999 zijn beleggers meer en meer over de grenzen gaan kijken. De grote instituten, de ABP's en PGGM's van deze wereld, zetten liever in op internationaal opererende multinationals.

Wellicht zullen kleinere bedrijven, die van hun beursnotering afwillen, daardoor in de toekomst wat vaker aankloppen bij participatiemmaatschappijen. Denk aan NIB Capital, een dochter van de pensioenfondsen PGGM en ABP.

Meer over

Wilt u iets delen met Trouw?

Tip hier onze journalisten

Op alle verhalen van Trouw rust uiteraard copyright. Linken kan altijd, eventueel met de intro van het stuk erboven.
Wil je tekst overnemen of een video(fragment), foto of illustratie gebruiken, mail dan naar copyright@trouw.nl.
© 2020 DPG Media B.V. - alle rechten voorbehouden