Lady Macbeth 'Macbeth' Chris Nietvelt

ROBBERT VAN HEUVEN

Drie heksen voorspellen Macbeth dat hij koning van Schotland wordt. Lady Macbeth dwingt hem tot moorden, zodat deze voorspelling in vervulling gaat. Chris Nietvelt speelde Lady Macbeth in 2012 bij Toneelgroep Amsterdam.

Lady Macbeth lijkt het cliché van een slechte, ontaarde vrouw. Haar slechtheid zit diep in ons collectieve geheugen. We onthouden nu eenmaal graag de boze en donkere kanten: dat ze haar man aanzet tot machtswellust en moord. Maar alleen die slechtheid spelen, is voor een acteur te eenduidig. Er moet toch meer dan dat zijn? Om begrip voor de zwarte kant op te brengen, moet je haar drijfveren kunnen begrijpen.

Alles wat Lady Macbeth doet, komt volgens mij voort uit een oprechte, diepe liefde voor haar man. Ze hebben een huwelijk waar de sleur is ingekomen. De voorspelling dat haar man koning kan worden, doet haar dromen van nieuw geluk. Ze wil heel ver gaan voor hun beider geluk, de uitkomst daarvan is uiteindelijk heel zwart. Net als haar man gaat Lady Macbeth een grens over. Daarna rest enkel nog zelfmoord. Als ze echt alleen maar slecht was geweest, dan had ze die wroeging niet gehad en had ze zichzelf niet gedood. Door de liefde voor haar man als leidraad te hanteren, kan je hopelijk begrip opbrengen voor dit kwaad, waartoe iedereen in staat is. Soms druis je in tegen je principes, om wat voor reden dan ook. Als je die reden begrijpelijk kan maken, begrijp je ook waarom er uiteindelijk geen weg meer terug is voor haar."

undefined

Meer over

Wilt u iets delen met Trouw?

Tip hier onze journalisten

Op alle verhalen van Trouw rust uiteraard copyright.
Wil je tekst overnemen of een video(fragment), foto of illustratie gebruiken, mail dan naar copyright@trouw.nl.
© 2022 DPG Media B.V. - alle rechten voorbehouden