Laddermolen van Ockels wekt met vliegers groene stroom op

door Camiel Donicie

Voormalig astronaut Wubbo Ockels werkt aan de TU Delft aan een ’laddermolen’, een windmolen die met vliegers energie opwekt.

Europarlementariër Dorette Corbey (PvdA) juicht de ontwikkeling ervan toe en pleit voor financiële ondersteuning in Europees verband.

Het idee klinkt futuristisch, maar is volgens hoogleraar duurzame technologie Wubbo Ockels vrij eenvoudig. Je hangt een rits grote vliegers aan een lichtgewicht kunststof kabel. De ’ladder’ die zo ontstaat, bevestig je aan een trommel, die de vliegers op- en afrolt. Met de trekkracht van de vliegers kun je zo op de grond elektriciteit opwekken. Hij vroeg in 1997 patent aan op het idee en denkt in 2008 een werkend model te hebben.

De laddermolen is volgens de rekenmodellen van Ockels’ onderzoeksteam vele malen efficiënter dan de conventionele witte wieken die nu aan de horizon staan. „De grootste windmolens die we nu hebben leveren een vermogen van één megawatt, een grote laddermolen kan vijftig tot honderd megawatt aan elektriciteit opwekken”, zegt Ockels. De laddermolen kan een hoogte van tien kilometer bereiken, verklaart de voormalige ruimtevaarder het verschil. „Daar waait het harder en is de wind stabieler dan aan de grond.”

Maar Ockels denkt ook aan andere toepassingen. „We kijken met Havenbedijf Rotterdam naar de mogelijkheid om schepen uit te rusten met een laddermolen, die ook bij tegenwind voldoende energie oplevert om het schip voort te bewegen.” Of de laddermolens snel werkelijkheid worden, hangt af van de subsidies die in het project worden gestoken.

PvdA-europarlementariër Dorette Corbey ziet de laddermolen wel zitten. Ze pleit met collega-milieuwoordvoerders voor een bijdrage van vijftien miljoen euro per EU-land voor projecten die zich richten op een duurzame energievoorziening. „In Europa wordt vaak alleen in het algemeen gepraat over duurzame energie. Concrete oplossingen voor het klimaatprobleem blijven hangen in de bureaucratie.” Corbey wil daarom dat er een fonds komt om de ontwikkeling van projecten als die van Ockels snel aan startkapitaal te helpen. „Dan schuiven de ’Nuons’ en ’Essents’ vanzelf aan.”

Wubbo Ockels is de laatste jaren regelmatig betrokken bij opvallende duurzame initiatieven. Zo was hij namens de TU Delft betrokken bij de ontwikkeling van zonnewagen Nuna, die driemaal de World Solar Challenge won. Overigens krijgt hij niet voor al zijn projecten de handen op elkaar. De ’zuinige superbus’ die hij ontwikkelde als alternatief voor de Zuiderzeelijn kreeg veel lof, maar leidde binnen de TU Delft tot kritiek van collega-hoogleraar Ingo Hansen, die de plannen ’slecht onderbouwd en veel te optimistisch’ noemde.

Meer over

Wilt u iets delen met Trouw?

Tip hier onze journalisten

Op alle verhalen van Trouw rust uiteraard copyright.
Wil je tekst overnemen of een video(fragment), foto of illustratie gebruiken, mail dan naar copyright@trouw.nl.
© 2022 DPG Media B.V. - alle rechten voorbehouden