Laconieke Poetin hoeft weinig te vrezen na 'Litvinenko'

De kist van Litvinenko wordt naar de laatste rustplek gedragen in Londen Beeld Afp
De kist van Litvinenko wordt naar de laatste rustplek gedragen in LondenBeeld Afp

Nog nooit is zo'n duidelijke link gelegd tussen de betrokkenheid van de Russische president Poetin bij een moordzaak als gisteren de Britten deden. Uitgerekend nu komt die connectie de internationale gemeenschap slecht uit.

Janne Chaudron

Volgende week starten de vredesgesprekken over Syrië en tijdens dat overleg zijn de Russen hard nodig. Zij zijn de enige die druk kunnen uitoefenen op de Syrische president Bashar Assad, een belangrijke bondgenoot van de Russen in de regio.

Het onderzoeksrapport naar de moord op Aleksandr Litvinenko, uitgevoerd in opdracht van het Britse ministerie van binnenlandse zaken, komt met harde conclusies die de Britse regering niet zomaar naast zich neer kan leggen.

'Heel waarschijnijk'
Litvinenko die in 2000 naar Rusland vluchtte en zich ontpopte als fel tegenstander van Poetin, werd in opdracht vermoord door de Russische inlichtingendienst FSB. De Russische president gaf 'heel waarschijnlijk' de opdracht, aldus rechter Robert Owen die het onderzoek leidde.

In tegenstelling tot de andere moorden die onder Poetins presidentschap zijn gepleegd, bijvoorbeeld op Anna Politkovskaja en oppositiepoliticus Boris Nemtsov, kon de vergiftiging van Litvinenko wel opgehelderd worden omdat deze op Brits grondgebied plaatsvond.

Vladimir Poetin is op een Europese top met Rusland als hij vragen moet beantwoorden over de dood van Litvinenko. Beeld Afp
Vladimir Poetin is op een Europese top met Rusland als hij vragen moet beantwoorden over de dood van Litvinenko.Beeld Afp

"Extreem verontrustend", klonk het vanaf Downing Street. De Britse minister van binnenlandse zaken Theresa May zaken noemde de betrokkenheid van het Kremlin "onacceptabel" en een schending van het internationale recht.

Behoedzamer
Maar in tegenstelling tot het harde Europese optreden na de Russische annexatie van de Krim (er werden toen sancties ingesteld), lijken de Britten nu behoedzamer te werk te gaan. Ze gaan voorlopig niet in op het verzoek van de weduwe van Litvinenko, Marina, om nieuwe sancties en een inreisverbod voor de Russische president in te voeren. Wel roepen ze de Russische ambassadeur op het matje omdat hij niet meewerkt aan de uitlevering van de verdachten - Andrej Loegovoj en Dmitri Kovtoen. Hun tegoeden worden tevens bevroren.

Maar nieuwe strafmaatregelen of een boycot zitten er niet in. De Britse premier David Cameron liet gisteren in zijn reactie al doorschemeren dat Rusland op het internationale toneel momenteel een belangrijke troef in handen heeft. De Russen vechten in Syrië tenslotte aan de zijde van het regeringsleger.

"Moeten we op de een of andere manier een relatie met hen onderhouden vanwege een oplossing in Syrië? Ja, dat moeten we. Maar dat doen we met heldere ogen en een heel koud hart", aldus Cameron. Overigens sluit de premier niet uit dat hij in de toekomst nieuwe maatregelen neemt.

Maar voorlopig is de kans groot dat Poetin niet hoeft te vrezen voor zijn positie, afgezien van een paar vermanende woorden van Cameron die beloofde het rapport ter sprake te brengen tijdens een volgende ontmoeting. Net als het onderzoeksrapport over het neerhalen van de MH17, verdwijnen de conclusies over de moord op Litvinenko in het Kremlin waarschijnlijk ergens onder in een la.

Negeren
De uitkomsten zullen worden genegeerd, net zolang tot de Russen vergeten zijn dat er überhaupt een onderzoek heeft plaatsgevonden.

De reactie van de perswoordvoerder van Poetin, Dmitri Peskov, was gisteren veelzeggend. "Dit rapport staat nu niet op ons prioriteitenlijstje. Het interesseert ons niet. Het is een onderzoek dat heeft plaats gevonden in Groot-Brittannië." Met andere woorden: Rusland gaat hier geen woorden aan vuil maken en hoopt dat de ophef weer overwaait.

Op deze foto uit 1998 is Alexander Litvinenko te zien met een gemaskerde man, tijdens een persconferentie van de FSB. Beeld Epa
Op deze foto uit 1998 is Alexander Litvinenko te zien met een gemaskerde man, tijdens een persconferentie van de FSB.Beeld Epa

Wilt u iets delen met Trouw?

Tip hier onze journalisten

Op alle verhalen van Trouw rust uiteraard copyright.
Wil je tekst overnemen of een video(fragment), foto of illustratie gebruiken, mail dan naar copyright@trouw.nl.
© 2023 DPG Media B.V. - alle rechten voorbehouden