Lachgas kan leiden tot ernstig letsel door bevriezing, waarschuwen brandwondencentra

Festivalgangers op het Bevrijdingsfestival in het Amsterdamse Westerpark met ballonnetjes lachgas. Beeld Olivier Middendorp, HH
Festivalgangers op het Bevrijdingsfestival in het Amsterdamse Westerpark met ballonnetjes lachgas.Beeld Olivier Middendorp, HH

Het gebruik van de partydrug lachgas kan leiden tot ernstig letsel door bevriezing. Daarvoor waarschuwen de drie brandwondencentra in Nederland. Zij constateren een snelle toename van het aantal patiënten.

De afgelopen weken zijn bij de drie brandwondencentra in Nederland veertien mensen met ernstige beenwonden behandeld na het gebruik van grote metalen tanks met lachgas. Bij het vullen van de ballonnen worden deze veelal tussen de benen geklemd. Door het ontsnappende gas bevriest de buitenkant van de tank, wat bevriezingswonden aan de binnenkant van de bovenbenen tot gevolg kan hebben.

De verwondingen komen overeen met ernstige tweede- en derdegraadsbrandwonden, constateren de brandwondencentra in Groningen, Beverwijk en Rotterdam. “Een verontrustende ontwikkeling”, zegt Ymke Lucas, als arts verbonden aan het Brandwondencentrum Rotterdam. “Het publiek moet weten dat gebruik van het ogenschijnlijk ‘onschuldige’ lachgas kan leiden tot levenslange littekens door bevriezingsletsel.”

Door de combinatie met het gebruik van lachgas als roesmiddel lopen de gebruikers een hoger risico op dit letsel, stellen de brandwondencentra. “Na het inademen van het lachgas raakt men tijdelijk in een korte sterke roes en ligt de pijngrens hoger. De gebruikers hebben niet door dat de tank tussen hun benen zo koud wordt dat het letterlijk invriest in de huid en diepe wonden veroorzaakt”, aldus de brandwondenspecialist.

Grotere tanks

Dat het gebruik van lachgas als partydrug kan leiden tot bevriezing van de longen en een zuurstoftekort in de hersenen is al langer bekend. Maar onbekend is het grote risico op het oplopen van bevriezingsletsel. Dat risico neemt toe doordat er de laatste tijd steeds grotere tanks met lachgas – twee tot zelfs tien kilo lachgas kan gewoon worden thuisbezorgd – verkrijgbaar zijn.

De verkoop en het bezit en gebruik van lachgas is niet strafbaar. De grotere tanks kunnen daarom gewoon worden verkocht door internetwinkels en zijn populair tijdens festivals. Vanwege de sterke toename van het aantal slachtoffers de laatste tijd, en omdat het festivalseizoen voor de deur staat, trekken de brandwondencentra nu aan de bel.

In Londen werd vorig jaar augustus met ballonnetjes gedemonstreerd voor het Britse parlement in Londen tegen een dreigend verbod op het gebruik van lachgas. Beeld afp
In Londen werd vorig jaar augustus met ballonnetjes gedemonstreerd voor het Britse parlement in Londen tegen een dreigend verbod op het gebruik van lachgas.Beeld afp

“Wij denken dat het aantal slachtoffers van bevriezingsletsel in de praktijk zelfs nog hoger is. Niet iedereen wordt doorverwezen naar de drie specialistische brandwondencentra, er zijn ook gewonden die naar gewone ziekenhuizen gaan”, zegt Merel van der Mark, woordvoerder van de Nederlandse Brandwonden Stichting.

Jongeren slachtoffer

De organisatie verwacht dat het aantal slachtoffers nog flink zal toenemen met de vele festivals in het vooruitzicht deze zomer. Veel slachtoffers, doorgaans tieners en twintigers, zijn nog jong en beseffen niet wat de gevaren zijn, aldus de brandwondenstichting.

“Of er een verbod op dit soort grote tanks met lachgas moet komen is niet aan ons maar aan de overheid”, aldus Van der Mark. “Wij waarschuwen nu omdat we willen dat mensen opletten. We willen voorkomen dat er meer ongelukken gebeuren.”

Lees ook:

Het kabinet staat niet meer alleen in zijn strijd tegen de lachgasrage onder jongeren

Voorlichting en een beperkte verkoop aan jongeren moet hen helpen minder lachgas te gebruiken.

Aan de lege patronen op straat zie je hoe ontzettend veel lachgas er omgaat

Veel jongeren gebruiken lachgas voor een goedkope, korte kick. De patronen gooien ze daarna op straat. Maar je kunt ze ook oprapen en er kerstballen van maken. Of de Domtoren.

Meer over

Wilt u iets delen met Trouw?

Tip hier onze journalisten

Op alle verhalen van Trouw rust uiteraard copyright. Linken kan altijd, eventueel met de intro van het stuk erboven.
Wil je tekst overnemen of een video(fragment), foto of illustratie gebruiken, mail dan naar copyright@trouw.nl.
© 2021 DPG Media B.V. - alle rechten voorbehouden