Lachen om westerse clichémeisjes in Afrika

Wie volgen we op sociale media? 'Barbie Savior' drijft op Instagram de spot met westerse meisjes die in Afrika de wereld willen redden.

Terwijl we ons in Nederland deze week vooral druk maakten over Efteling-attractie Monsieur Cannibale, volgens critici een racistische karikatuur, oogstte elders het boek van de Schotse actrice Louise Linton bakken hoon.

Linton beschrijft in 'In Congo's Shadows' haar ervaringen als 18-jarige vrijwilliger in een Zambiaans dorp in 1999. En schuwt daarbij geen enkel westers cliché over Afrika.

Zo moest ze in de jungle schuilen voor rebellen uit Congo, die het voorzien hadden op haar, het onschuldig witte meisje 'met het lange engelenhaar'. Ze ontwikkelde ook een bijzondere band met een glimlachend weeskindje met hiv 'wiens grootste plezier het was om op mijn schoot te zitten en een flesje Coca-Cola te drinken'.

Zucht, weer zo'n witte weldoener met een messiascomplex, was de reactie van veel twitterende Zambianen. Die bovendien haarfijn konden uitleggen dat er geen jungle is waar Linton zat, laat staan dat iemand er de afgelopen decennia ooit voor Congolese rebellen moest schuilen.

Linton is natuurlijk een extreem voorbeeld, maar zeker geen uitzondering. Iedereen kent de profielfoto's op Facebook van witte meisjes van begin twintig, omgeven door een schare schattige zwarte dorpskindjes, liefst met een toelichting in de trant van 'De mensen in Afrika zijn wel arm, maar ook nog zó puur gebleven #feelingblessed'.

Het zijn precies zulke meisjes die op de hak worden genomen op het Instagram-account Barbie Savior. De makers waren zelf ooit ook zulke hulpmeisjes, maar werden gaandeweg sceptisch: "De houding dat Afrika door westerlingen van zichzelf gered moet worden, valt terug te voeren op het kolonialisme".

Daar kun je een theoretische boom over opzetten, maar Barbie Savior gebruikt het wapen van de humor om de 'door zichzelf geobsedeerde persoon die poseert als een zelfopofferende heilige' te bekritiseren. Namelijk met fotocollages van Barbiepoppen in Afrikaanse schooltjes en savannes, voorzien van allerlei hysterische hashtags.

Vrijwilligers die zich er niet in herkennen, weten dan in ieder geval ook eens hoe het voelt om tot karikatuur te worden gereduceerd.

www.instagram.com/barbiesavior

undefined

Meer over

Wilt u iets delen met Trouw?

Tip hier onze journalisten

Op alle verhalen van Trouw rust uiteraard copyright. Linken kan altijd, eventueel met de intro van het stuk erboven.
Wil je tekst overnemen of een video(fragment), foto of illustratie gebruiken, mail dan naar copyright@trouw.nl.
© 2021 DPG Media B.V. - alle rechten voorbehouden