Lachen om de dictator, die gewraakte film niet overleeft

BAS DEN HOND

Je moet wat overhebben voor Amerika. In heel New Hampshire, in het noordoosten van de VS, waren er op Eerste Kerstdag maar twee bioscopen die het aandurfden het door Noord-Korea verafschuwde 'The Interview' te vertonen. Dus waren George en Rachel Billings uit Peterborough extra vroeg vertrokken, om in Keene de rij voor te zijn en een kaartje te bemachtigen voor een film waar ze anders nooit naartoe waren gegaan.

Die gevreesde rij was er niet in Keene. Veiligheidscontroles evenmin, zoals wel in sommige andere theaters in de VS. Bijzonder vonden de bezoekers het wel: sommigen lieten zich stoer fotograferen bij de ingang van de zaal, onder het affiche.

Elders bij de ruim driehonderd zelfstandige bioscopen die de film vertoonden liep het vaak wel storm. In Los Angeles kwamen hoofdrolspeler en regisseur Seth Rogen en mederegisseur Evan Goldberg het publiek en Sony feliciteren met de beslissing om de woede van Noord-Korea te trotseren en de film toch uit te brengen, ook al hadden enkele grote ketens na bedreigingen afgehaakt. En in vele huiskamers werd 'The Interview' legaal online bekeken - het was de eerste keer dat een film tegelijk in bioscopen en op internet in première ging, een experiment waarvan de filmindustrie het verloop met grote belangstelling zal analyseren.

"Aan de uitgang staat een tv-ploeg", waarschuwt de manager van de bioscoop in Keene na afloop. "Als je wilt kun je vragen beantwoorden, maar verraad de afloop niet!" Alsof die niet al bekend is, al is het maar uit de e-mails die uit de servers van Sony werden gestolen en op internet zijn gezet.

Het nare einde van Kim Jong-un is dus niet de verrassing van de film. Wel misschien de momenten dat de dictator menselijke trekjes heeft: hij wil aardig gevonden worden en niet uitgelachen om zijn muzieksmaak. Hij zou best wel vrienden willen hebben, mits hij ze in hun aars mag schieten als ze hem de waarheid zeggen.

De momenten waarin het echt ergens over gaat, dienen in 'The Interview' als contrast voor grote porties onderbroekenlol. Aan George Billings uit Peterborough was het niet besteed. "Bagger. De helft van de pornograppen begreep ik niet. Maar ik had het voor geen goud willen missen."

undefined

Wilt u iets delen met Trouw?

Tip hier onze journalisten

Op alle verhalen van Trouw rust uiteraard copyright.
Wil je tekst overnemen of een video(fragment), foto of illustratie gebruiken, mail dan naar copyright@trouw.nl.
© 2023 DPG Media B.V. - alle rechten voorbehouden