Lachen met Henk Kamp, totdat Reinette Klever (PVV) opduikt

Oei, daar kreeg de populariteit van Henk Kamp een nieuwe knauw. De in het noorden van het land toch al niet zo geliefde minister van economische zaken noemde de aardbevingen recentelijk een 'fact of life'. Met zo'n uitspraak gaat de Groningse bodem als vanzelf trillen.

In een Kamerdebat dat daarop volgde, nuanceerde Kamp zijn woorden. Het was voor SP'er Eric Smaling onvoldoende. Hij diende een zogeheten motie van bijscholing in. De overige parlementariërs reageerden geschokt. De motie schreef namelijk voor dat de VVD-minister, vanwege 'een schrijnend gebrek aan inlevingsvermogen', een 'cursus psychologie van mensen in aardbevingsgebieden moet volgen' en de Kamer vervolgens dient te 'informeren over zijn cijfers'.

VVD'er René Leegte liep naar de interruptiemicrofoon: "Vindt u dat de minister gek is?" Uiteindelijk restte de SP'er niets anders dan zijn psychologen-verzoek in te trekken en deemoedig terug te keren naar de Kamerbankjes.

Naderhand beweerde Eric Smaling dat Henk Kamp zelf helemaal niet moeilijk deed over deze 'speels bedoelde motie'. De minister houdt wel van een geintje, al doet zijn Twentse nuchterheid vaak anders vermoeden. Gevarieerder eten

In juni, tijdens een debat over eventuele winning van schaliegas, sprak Kamp: "Voorzitter. Ik weet dat ik mijn laatste restje krediet bij mevrouw Ouwehand (Partij voor de Dieren) verspeel, maar ik ben na zes jaar vegetariërschap weer wat gevarieerder gaan eten. Ze kan gelukkig nog lachen, dat is een geruststelling."

Later moest Kamp oordelen over een verzoek van Ouwehand om boringen naar schaliegas niet onder de Crisis- en Herstelwet te laten vallen: "Deze motie ontraad ik", sprak Kamp.

Ouwehand: "Ik meld even dat mevrouw Van Veldhoven (D66) deze motie meeondertekent."

Kamp: "Dat is een extra reden om haar te ontraden."

Kaas

Het is zeker niet altijd lachen met deze minister. Zijn verstandhouding met PVV'er Reinette Klever, woordvoerder fossiele energie, is koeltjes te noemen, zo niet ijzig. Klever knokt als een ware Don Quichot tegen de windmolens, vandaag de dag een achterhoedegevecht. Zelfs Kamp, lid van een partij die vindt dat die turbines vooral op subsidies draaien, omarmt windenergie.

De aanvaringen tussen Klever en Kamp zijn opzienbarend, al was het maar omdat de VVD'er zich zelden uit de tent laat lokken. De minister tijdens het debat over de gaswinning in Groningen, februari dit jaar: "Opnieuw blijkt dat mevrouw Klever er echt geen kaas van heeft gegeten." Klever: "Ik vind het arrogant dat de minister elke keer zegt dat mevrouw Klever het niet begrijpt." Kamp: "Mevrouw Klever moet zich eens realiseren wat zij zelf allemaal tegen mij zegt. Zij heeft zo'n grote mond."

Later: "Ik moet altijd even slikken voordat ik antwoord geef op een vraag van mevrouw Klever." Weer wat later, het PVV-Kamerlid: "Dit is echt jammer, hier spreekt weer de kan-niet-minister." Kamp: "Goed, dat heeft mevrouw Klever weer kunnen zeggen. Ik hoop dat ze er blij mee is." En zo gingen de stekeligheden tijdens dat debat nog even door.

De irritatie loopt als een rode draad door hun debatten. September vorig jaar sprak de Kamer over windmolens op zee, toen Jan Vos (PvdA) zei: "Het doet heel veel pijn aan mijn oren als mevrouw Klever zo hard in de microfoon praat. Ik weet zeker dat we hier boven de wettelijke geluidsnorm zitten." Klever: "Ik zal speciaal voor de heer Vos een paar oordopjes kopen." Kamp, cynisch: "Ik heb zowaar een vriendelijk woord gehoord van mevrouw Klever."

IJzige sfeer

1.Martin van Rijn (PvdA) - Fleur Agema (PVV)

2.Martin van Rijn - Renske Leijten (SP)

3.Ard van der Steur (VVD) - Liesbeth van Tongeren (GroenLinks)

Meer over

Wilt u iets delen met Trouw?

Tip hier onze journalisten

Op alle verhalen van Trouw rust uiteraard copyright. Linken kan altijd, eventueel met de intro van het stuk erboven.
Wil je tekst overnemen of een video(fragment), foto of illustratie gebruiken, mail dan naar copyright@trouw.nl.
© 2021 DPG Media B.V. - alle rechten voorbehouden