Lachen als sportschool voor de geest

De derde maandag van januari, vandaag dus, is het de somberste dag van het jaar: Blue Monday. Adrianne Dercksen, van het Fonds Psychische Gezondheid, probeert Nederland weer vrolijk te krijgen.

Hoe serieus moeten we Blue Monday nemen?

„Tja, volgens de Britse psycholoog Cliff Arnall is het vandaag Blue Monday. Hij geeft daar een aantal redenen voor. Goede voornemens falen: na drie weken wordt er weer naar de sigaret gegrepen of blijkt de bierbuik ondanks verwoede pogingen niet verdwenen. Van het weer hoef je ook geen coulance te verwachten. Bovendien is de gezelligheid van de feestdagen ver weg. Iedereen reageert hier natuurlijk anders op. Daarnaast hebben veel mensen de hele winter door last van naargeestige gevoelens. Arnalls bevindingen zijn voor discussie vatbaar; ook ik heb mijn twijfels. Aandacht voor het onderwerp, daar gaat het om.”

Hoe gaan jullie de droefenis van Blue Monday te lijf?

„Vandaag zullen we via onze website – mentaalvitaal.nl – twee lachcursussen geven. Via de webcam zal een professionele lachcoach bezoekers van de site in vijftien minuten aan het lachen proberen te krijgen. De sessie begint met ademhalingsoefeningen. Daardoor gaat de deelnemer op den duur glimlachen. Als je vervolgens op de juiste manier je gezichtsspieren spant, resulteert dit in een schaterlach. Allemaal puur mimiek; er komt geen cabaretier bij kijken.”

Wie kunnen er meedoen?

„In principe heb je alleen een computer met internet nodig. Maar iemand die in de trein zit, zal waarschijnlijk raar worden aangekeken als hij of zij gaat bulderen van het lachen. Collega’s kunnen bijvoorbeeld wel samen meedoen. Ik raad iedereen die mentaal fit wil blijven dan ook aan om eraan mee te doen.”

Een kwartiertje lachen, is dat niet wat weinig?

„Als je al depressief bent, gaat een kwartiertje lachen natuurlijk niet helpen. Als we dat zouden beweren, doen we de echt depressieve mensen – die door hun gevoelens maandenlang niet normaal kunnen functioneren – tekort. De lachcursus kan helpen bij het voorkomen van een winterdip. Je moet het zien als een sportschool voor de geest.

Bij fitness is het ook niet voldoende om wekelijks een uur gewichten te heffen. Voor een gezonde geestelijke gesteldheid moet je ook verschillende onderdelen trainen. Andere onderdelen, zoals gezond leven en je sociale contacten onderhouden, zijn minstens even belangrijk.”

Is het niet logischer om zo’n cursus te geven voordat de winter begint?

„Dat doen we ook. Aan het einde van de herfst geven we op de website al tips over hoe om te gaan met de donkere en koude winterdagen. Dat is alleen alweer een aantal maanden geleden. Bovendien kunnen we op deze manier een positieve draai geven aan deze treurige dag.”

Meer over

Wilt u iets delen met Trouw?

Tip hier onze journalisten

Op alle verhalen van Trouw rust uiteraard copyright. Linken kan altijd, eventueel met de intro van het stuk erboven.
Wil je tekst overnemen of een video(fragment), foto of illustratie gebruiken, mail dan naar copyright@trouw.nl.
© 2021 DPG Media B.V. - alle rechten voorbehouden