’Labourleider wordt waarschijnlijk een blanke man (40-plus)’

amsterdam – - Ze is kansloos, maar Diane Abbott vrolijkt de strijd om het leiderschap van de Britse Labourpartij wel op, als eerste vrouw - en nog zwart ook - te midden van vijf blanke mannen. De Britten klagen al dat ze niet alleen geregeerd worden door twee hoog opgeleide veertigplussers in snit, maar dat ook de toekomstige oppositieleider tot precies dezelfde categorie zal behoren.

De eerste twee die zich aanmeldden na de verkiezingsnederlaag en het aftreden van Gordon Brown, waren de ’Miliboys’: de gebroeders David en Ed Miliband. David (44) is de oudste, hij was minister van buitenlandse zaken en gooit de hoogste ogen. Ed (41, oud-minister van energie) geldt als iets leuker. Zelf maken ze geen probleem van de broedertwist. De media daarentegen genieten er met volle teugen van. De Milibands komen uit een marxistisch nest, maar zijn zelf vervaagd tot zeer lichtrood. Beiden hebben in Oxford gestudeerd.

Eergisteren meldden zich nog twee mannen. Ed Balls (43, Oxford en Harvard en oud-minister van onderwijs) en John McDonnell. De laatste (59, geen Oxford, wel actief in de vakbond) vertegenwoordigt de linkervleugel in de partij. Ed Balls had eerst thuis moeten overleggen. Zijn vrouw Yvette Cooper (41, Oxford, Harvard, London School of Economics en oud-minister van arbeid ) had voorrang, vond hij zelf. Niet alleen omdat ze al langer in het parlement zit, maar omdat de keus voor een vrouw – en zeker zijn eigen vrouw – belangrijk was. Vice-voorzitster Harriet Harman had immers al laten weten zich niet kandidaat te stellen. Yvette Cooper besloot dat met drie opgroeiende kinderen thuis dit niet het juiste moment voor haar was. Ze gaf haar man haar fiat in wat de media het Costa-akkoord noemen. De twee hadden in de rij voor een espresso bij koffiebar Costa hun besluit genomen.

Gisteren kwamen er nog twee kandidaten bij. Andy Burnham (40, Cambridge, oud-minister van gezondheid) en Diane Abbott. Abbott (56, Cambridge) draagt al de titel van eerste vrouwelijke zwarte Lagerhuislid ooit en is uitgeroepen tot een van de tien invloedrijkste zwarte vrouwen in het Verenigd Koninkrijk. Haar ouders zijn immigranten uit Jamaica. Ze legde uit dat ze besloten had zich kandidaat te stellen „omdat de mensen een grotere diversiteit aan kandidaten willen”. Ze werd slechts even kwaad toen haar werd ’verweten’ haar zoontje naar een dure private school te sturen.„Zelf had ze die niet gehad!”, riep ze, al had ze al eens toegegeven dat dat ’intellectueel incoherent’ was, gezien haar linkse opvattingen.

De kandidatenlijst zal waarschijnlijk nog groeien. Van 16 augustus tot 22 september kunnen vier miljoen partij- en vakbondsleden hun stem uitbrengen. De winnaar wordt drie dagen later op het partijcongres in Manchester bekendgemaakt.

Meer over

Wilt u iets delen met Trouw?

Tip hier onze journalisten

Op alle verhalen van Trouw rust uiteraard copyright.
Wil je tekst overnemen of een video(fragment), foto of illustratie gebruiken, mail dan naar copyright@trouw.nl.
© 2021 DPG Media B.V. - alle rechten voorbehouden