Labourleider Kinnock wil niet de eeuwige kandidaat-premier zijn

Van onze redactie buitenland

Z'n opvolger staat al klaar: kopstukken van Labour en de vakbonden, die de afgelopen dagen druk hebben vergaderd, zijn van plan de 53jarige John Smith, schaduw-minister van financien, naar voren te schuiven. De Schot komt over als een vertrouwenwekkend figuur en is een uitstekend debater.

De leiding van Labour wil hoe dan ook voorkomen dat er over de opvolging een loopgravenoorlog tussen de diverse fracties ontstaat, die de zwaar gehavende partij nog verder zou aantasten. De socialisten vragen zich, na vier nederlagen op rij, af of zij ooit de verkiezingen zullen winnen. "Als we het in deze diepe recessie en met die gehate Poll Tax niet redden, wanneer dan wel" , zuchtte een Lagerhuislid.

De rechtervleugel van de partij wil dat Labour een pact met de Liberale Democraten van Paddy Ashdown sluit om de Conservatieven bij de volgende verkiezingen te verslaan. De socialisten zouden in ruil nu al moeten beloven dat zij het districtenstelsel willen vervangen door het systeem van evenredige vertegenwoordiging. De linkervleugel daarentegen wijst er op dat de partij op de goede weg is, veertig zetels heeft gewonnen en in staat moet zijn op eigen kracht de Tories uit de regering te verdrijven. Uit alle hoeken klinken er lovende geluiden over Neil Kinnock. Er is vrijwel niemand die hem de schuld geeft van de nederlaag. Hij wordt geprezen om zijn geweldige inzet, z'n visie en passie, en z'n onkreukbaarheid. Sommige socialisten willen dat hij aanblijft. Maar Kinnock lijkt z'n besluit al te hebben genomen. Hij wil zich terugtrekken op de backbenches van de Labourfractie. Als het aan hem ligt, is hij niet langer de eeuwige kandidaat-premier, maar slechts afgevaardigde voor het kiesdictrict Islwyn in Wales.

Meer over

Wilt u iets delen met Trouw?

Tip hier onze journalisten

Op alle verhalen van Trouw rust uiteraard copyright.
Wil je tekst overnemen of een video(fragment), foto of illustratie gebruiken, mail dan naar copyright@trouw.nl.
© 2022 DPG Media B.V. - alle rechten voorbehouden