Labourleider Corbyn maakt excuses voor felle Jodenhaat in zijn partij

Jeremy Corbyn.Beeld Getty Images

De Britse Labourpartij heeft niet genoeg gedaan tegen antisemitisme binnen de eigen gelederen. Politici en leden die de afgelopen jaren anti-joodse taal uitsloegen, kwamen daar te makkelijk mee weg, erkent partijleider Jeremy Corbyn.

Namens zijn partij spreekt hij nu een publiekelijk een mea culpa uit: de kritische houding die Labour aanneemt jegens Israël sloeg de afgelopen jaren soms door in onverholen Jodenhaat. De komende maanden probeert hij, naar eigen zeggen, schoon schip te maken.

Corbyn reageert op een stroom aan incidenten. Op de felle Jodenhaat uit de achterban bijvoorbeeld: vorige week vertelden vier Labour-parlementariërs in het Lagerhuis over de dreigmails die ze regelmatig krijgen van ultra-linkse Corbyn-aanhangers. Daarin worden ze uitgemaakt voor vuile zionisten, er worden grove toespelingen gemaakt op de Holocaust en ze krijgen regelmatig te horen dat ze moeten oprotten naar Israël. Een vrouw van een parlementariër kreeg een dode vogel thuisgestuurd met een waarschuwing dat ze verkracht zou worden.

Niet zonder schuld

Het partijbestuur kan de verantwoordelijkheid daarvoor niet helemaal van zich af schuiven, want op partijbijeenkomsten roert dit deel van de achterban zich ook. Joodse parlementariërs hebben al gezegd dat ze zich daardoor buitenstaanders voelen in hun eigen partij.

Corbyn zelf is ook doelwit van kritiek: hij had de afgelopen jaren contacten met onfrisse clubs, zoals de anti-Israëlische groep Deir Yassin Remembered, die is opgericht door een Holocaustontkenner. Hij bezocht een paar bijeenkomsten, en ontmoette tien jaar geleden een paar keer Dyab Abou Jahjah, de felle Belgische Israëlcriticus die ook in Nederland regelmatig in opspraak is geweest. Dat Corbyn laatst een soort graffitikunstwerk over Joodse bankiers, een oud stereotype, goedpraatte hielp ook niet.

De partijtop heeft de afgelopen tijd uit de achterban voorbeelden van Holocaustontkenning ontvangen, schrijft Corbyn in de krant Evening Standard. En ‘grove stereotypen van Joodse bankiers, complottheorieën waarin 9/11 wordt toegeschreven aan Israël’ en een betoog ‘van een lid dat leek te beweren dat Hitler verkeerd begrepen was’. De Londense oud-burgemeester Ken Livingstone werd in 2016 al geschorst nadat hij had beweerd dat Hitler in de jaren dertig zionist was.

Nog geen daden

“We hebben er niet voldoende tegen opgetreden”, vindt Corbyn nu. “De Joodse gemeenschap en onze Joodse leden hebben recht op excuses. Namens de partij en mijzelf verontschuldigingen voor de pijn en het ongemak.” De komende maanden wil hij schoon schip maken: voor eind juli moeten alle ‘openstaande casussen’ behandeld zijn. Wat hij daar precies onder verstaat, is niet helemaal duidelijk.

Het schriftelijke mea culpa vormde de opmaat naar een gesprek dat Corbyn dinsdag had met de Joodse Leiderschapsraad en de raad van afgevaardigden, twee koepelorganisaties.

Hoewel hij dat overleg na afloop zelf positief en constructief noemde, lijkt de lucht nog niet helemaal geklaard. Corbyn ‘gaat met je in gesprek totdat je hem vraagt om iets te doen’, zei Jonathan Goldstein van de Leiderschapsraad aan de BBC. “Hij heeft de gewoonte om, als je hem vraagt in actie te komen, een beetje te staren en zijn schouders op te halen.” Jonathan Arkush van de raad van afgevaardigden is evenmin overtuigd. “Er zijn wel woorden”, zei hij. “Maar nog geen daden.”

Lees ook: Nieuw antisemitisme jaagt Franse Joden op de vlucht

Dat antisemitisme niet alleen in Groot-Brittannië een probleem is beschreef Frankrijk-correspondent Kleis Jager onlangs. Franse Joden verlaten steden waar zij zich niet langer veilig voelen. Onder elkaar zijn is hun antwoord op het nieuwe antisemitisme.

Meer over

Wilt u iets delen met Trouw?

Tip hier onze journalisten

Op alle verhalen van Trouw rust uiteraard copyright. Linken kan altijd, eventueel met de intro van het stuk erboven.
Wil je tekst overnemen of een video(fragment), foto of illustratie gebruiken, mail dan naar copyright@trouw.nl.
© 2020 DPG Media B.V. - alle rechten voorbehouden