Labour vuurt op zwakke Hague

Het ziet er, een week voor de Britse verkiezingen, duister uit voor William Hague en zijn Conservatieven. Euforisch over de steeds grotere voorsprong in peilingen, probeert Labour zijn 'Thatcher-conservatisme' van de politieke kaart te vegen.

Wils Rebergen

LONDEN - De Britse verkiezingscampagne is vilein geworden. Op de straten zijn reusachtige billboards verschenen met daarop het hoofd van Tory-leider William Hague, getooid met het kapsel en de oorbellen van zijn 'peetmoeder', Margaret Thatcher. Daaronder de tekst: Ga stemmen of zij keren terug.

Labour-voorman Tony Blair riep vorige week nog dat het debat over de inhoud moest gaan en niet de poppetjes, maar de aanval op Hague heeft zijn persoonlijke instemming. De poster moet verbeelden dat Hague de 'zoon' van Thatcher is, nog erger dan de barones zelf. Blairs woordvoerder Campbell, noemt de poster 'grappig'. ,,Wij willen de Hague-factor uitspelen in de laatste week: een dodelijke combinatie van zwak leiderschap, geen visie en opgewarmd Thatcherisme.''

Met het gegeven dat de voorsprong in de campagne alleen maar is toegenomen, heeft op de Labour-burelen de gedachte post gevat Hague, en het deel van zijn partij waarop hij vooral steunt, de rechtervleugel, met de grond gelijk te maken.

De laatste opiniepeiling, van The Guardian, komt uit op 19 procentpunten verschil (47 procent voor Labour, Conservatieven 28, 17 voor de Liberaal-Democraten). Dat zou de socialisten een meerderheid in het Lagerhuis geven van 267 (nu 179), het grootste overwicht in zeventig jaar.

In interviews die gisteren in de Britse kranten verschenen, blijft Hague optimistisch. Hij gelooft niet in peilingen: ,,Miljoenen mensen hebben hun keuze nog niet bepaald.'' Dat moet hij als partijleider op campagne natuurlijk roepen, maar de cijfers geven hem ook gelijk: de Conservatieven hebben het in alle recente verkiezingen -gemeentelijk, regionaal en Europees- inclusief de landelijke stembusgang in 1997 beter gedaan dan de enquêtes voorspelden.

Het grootste gevaar voor Labour is dat haar kiezers, overtuigd van de ruime zege, thuisblijven. En de directe aanval op Hague brengt risico's met zich mee. De aanslag heeft iets van het schoppen van een man die al op de grond ligt. Dat kan de vele Tory-stemmers die in 1997 wegbleven ertoe brengen hun geteisterde leider te hulp te schieten. En het kan nog meer mensen die ontevreden zijn over vier jaar Labour, motiveren uit protest op de Conservatieven te stemmen.

Deze overwegingen houden Labour-kandidaten bezig in de 'marginal seats'. Dat zijn de zetels waar het in feite omdraait bij de Britse verkiezingen: de districten waar de winnaar van '97 slechts een kleine meerderheid verdedigt. Een zo'n marginal is Croydon-Central, in Zuid-Londen. ,,Iedereen roept wel dat we de winst makkelijk binnenhalen, maar ik ben er niet gerust op'', zegt Labour-kandidaat Geraint Davies. ,,De vorige keer bleven zesduizend Tory-stemmers thuis. Ik denk dat een derde van hen nu wel komt. En nog eens tweeduizend mensen die teleurgesteld zijn in Labour, kunnen wel eens switchen naar de Conservatieven. Dat is precies mijn meerderheid.''

Ondertussen kraakt het in de Conservatieve Partij. Prominenten als Stephen Dorrell (ex-minister van gezondheid) en Ian Taylor (wetenschap) vinden het onbegrijpelijk dat Hague maar op een kwestie blijft hameren: Europa en de euro. Hun partijleider klaagt dat het niet lukt de Conservatieve standpunten onder de aandacht te brengen. ,,Op terreinen als gezondheidszorg, onderwijs en vervoer zeggen wij hetzelfde te doen als Labour, en beter, maar de media belichten slechts onze voorstellen voor belastingverlaging, een scherper asielbeleid en hardere aanpak van de criminaliteit. Nieuw-links scoort, net als elders in Europa, met onze slogans'', verzucht Hague.

Maar het is vooral de zwalkende Tory-leider zelf die voor verwarring zorgt. Zo heeft hij de verkiezingen uitgeroepen tot 'referendum over de euro'. Op de vraag of hij bij verlies dan ook de uitslag accepteert, antwoordde Hague: ,,Nee, natuurlijk niet, wij vechten door.''

Wilt u iets delen met Trouw?

Tip hier onze journalisten

Op alle verhalen van Trouw rust uiteraard copyright.
Wil je tekst overnemen of een video(fragment), foto of illustratie gebruiken, mail dan naar copyright@trouw.nl.
© 2023 DPG Media B.V. - alle rechten voorbehouden