Update

Labour-parlementariërs gaan onafhankelijk verder uit onvrede over koers Corbyn

Luciana Berger spreekt tijdens de eerste persconferentie van The Independent Group. Beeld EPA
Luciana Berger spreekt tijdens de eerste persconferentie van The Independent Group.Beeld EPA

Uit onvrede met de partijkoers hebben zeven parlementariërs Labour verlaten.

De zeven opstandelingen, die gisteren uit Labour stapten, zijn verenigd in hun afkeer van partijleider Corbyn. Onder zijn leiding is de partij ‘gegijzeld door de machinaties van extreem-links’, zei Chris Leslie. De zeven zeggen geen nieuwe partij te willen beginnen. Op hun website hebben ze een verklaring gezet, waarin ze onder meer stellen dat de bestaande partijen ‘niet geschikt zijn om het leiderschap en de richting te geven die ons land nodig heeft’.

De persoonlijke motieven van de zeven lopen uiteen, wat hun invloed – in een Lagerhuis met 650 leden – er niet groter op maakt. Luciana Berger hekelt vooral het ‘institutionele antisemitisme’ in de partij. Berger, zelf van Joodse komaf, sprak van een ‘cultuur van pesten, onverdraagzaamheid en intimidatie’. Corbyn, die zich altijd sterk heeft gemaakt voor de Palestijnse zaak, is vaker van antisemitisme beschuldigd.

Andere vertrekkende Labour-parlementariërs verzetten zich vooral tegen Corbyns brexitbeleid, of juist een gebrek daaraan. De Labour-leider, die altijd zeer kritisch is geweest over de Europese Unie, weet nu de chaos binnen de Conservatieve Partij niet uit te buiten met een duidelijk alternatief. Ook Labour is intern verdeeld over de brexit.

Corbyn heeft teleurgesteld gereageerd. Hij wees op het grote succes van de partij onder zijn leiding bij de parlementsverkiezingen van vorig jaar. Labour boekte toen een flinke winst, maar de Tories bleven de grootsten en hun leider Theresa May kon blijven regeren, met steun van de kleine Noord-Ierse partij DUP.

Zetel houden

De zeven Labour-politici willen hun zetels behouden, wat kan onder de Britse regels. Ze hopen dat meer parlementariërs hun voorbeeld volgen en zijn niet van plan zich aan te sluiten bij een voor de hand liggend alternatief, de Liberal-Democrats. Die partij, met op dit moment slechts elf zetels in het Lagerhuis, is ontstaan uit een fusie van de Liberalen en een eerdere afsplitsing van Labour, de SDP. Ook die verzette zich, in de jaren tachtig, tegen een te linkse koers van Labour.

In de jaren negentig leidde Tony Blair Labour naar een middenkoers, waarmee hij grote successen boekte. De zeven begonnen hun politieke carrière in die tijd en zeggen zich nu niet meer te herkennen in de partij. Voor de brexit, die over 39 dagen werkelijkheid moet worden, lijkt deze afsplitsing geen grote gevolgen te hebben.

Correctie: in een eerdere versie van dit artikel stond dat de ontevreden Labour-parlementariërs een eigen partij beginnen. Dat is niet juist. Ze hebben samen wel The Independent Group opgericht.

Lees ook:

Labourleider Corbyn kan zich geen eindeloze besluiteloosheid veroorloven

Het zit Corbyn enorm dwars dat hij de afgelopen 2,5 jaar - sinds het referendum - buitenspel is gezet door May. Op geen enkel moment stak de Conservatieve premier haar hand uit naar de overkant van het Lagerhuis.

Nederland is het beste voorbereid op de brexit, maar gaat toch op missie

Nederlandse parlementariërs zoeken informatie om zich goed voor te bereiden op wat de brexit kan brengen.

Meer over

Wilt u iets delen met Trouw?

Tip hier onze journalisten

Op alle verhalen van Trouw rust uiteraard copyright.
Wil je tekst overnemen of een video(fragment), foto of illustratie gebruiken, mail dan naar copyright@trouw.nl.
© 2021 DPG Media B.V. - alle rechten voorbehouden