Labour niet voor oorlog met VS tegen Irak

AMSTERDAM - Groot-Brittannië doet niet mee aan een overhaaste militaire actie tegen Irak. Maar premier Blair kan niet uitsluiten dat een oorlog tegen het regime van Saddam Hoessein wordt gevoerd, en dat Britse militairen eraan meedoen.

Blair werd gisteren op een fractievergadering van Labour aan de tand gevoeld over zijn Midden-Oostenbeleid. Nogal wat Labourparlementariërs vrezen dat het land verzeild raakt in een gewapend conflict tegen Irak.

En die angst is bepaald niet afgenomen na de instemming van Blair met de harde woorden richting Bagdad van de Amerikaanse president Bush, afgelopen weekeinde tijdens hun ontmoeting in Texas.

Niet minder dan 150 Lagerhuisleden hebben onlangs een motie ondertekend waarin zij hun 'diepe verontrusting' uitspreken, en 125 van hen zitten op de Labourbankjes.

Blair hield hen gisteren voor dat hij het land niet zomaar in een oorlog zal storten, en benadrukte dat hij een oplossing in het Palestijns-Israëlische conflict voorop had gesteld in zijn besprekingen met Bush.

Maar Blair maakte ook duidelijk dat ,,niets is uitgesloten'', zei Eric Illsley, een van de ongeruste Labourleden. De Britse premier zou de huidige situatie in Irak 'onaanvaardbaar' vinden.

In het Lagerhuis zei Blair later op de dag dat ,,de tijd voor militaire actie tegen Irak nog niet rijp is'', maar dat de wereld ongetwijfeld een stuk veiliger zou zijn als Saddam Hoessein niet langer aan de macht is.

,,Zonder enige twijfel vormt de ontwikkeling van massavernietigingswapens door Saddam een bedreiging, niet alleen voor de regio maar veel ruimer.''

Niet al zijn partijgenoten accepteerden die opstelling. De 'ongerusten' blijven vraagtekens zetten bij de dreiging die van Saddam uit zou gaan.

,,Laat hij maar vertellen wat hij weet over die massavernietigingswapens'', zei Lagerhuislid Bob Marshall-Andrews tegen de BBC. ,,Als hij mij duidelijk kan maken dat Saddam een bedreiging vormt voor mijn kiezers, krijgt hij mijn steun.''

Binnen het kabinet ondervindt Blair weerstand van de minister van ontwikkelingssamenwerking, Clare Short. Zij is van mening dat een eventuele militaire actie de goedkeuring moet krijgen van de Verenigde Naties. De afvallige Labour-parlementariërs dreigen optreden afhankelijk te maken van een stemming in het Lagerhuis.

Zij schieten daar weinig mee op: de Liberaal-Democraten en Schotse nationalisten zien een oorlog ook nog niet zitten, maar de Conservatieven wel, die hadden graag gezien dat Saddam Hoessein al veel eerder was aangepakt. Blair zal evenwel niet zitten te wachten op hun steun en een verdeeld Labour.

Meer over

Wilt u iets delen met Trouw?

Tip hier onze journalisten

Op alle verhalen van Trouw rust uiteraard copyright. Linken kan altijd, eventueel met de intro van het stuk erboven.
Wil je tekst overnemen of een video(fragment), foto of illustratie gebruiken, mail dan naar copyright@trouw.nl.
© 2021 DPG Media B.V. - alle rechten voorbehouden