Labour neemt het op voor commentator

Een motie, ondertekend door 150 parlementsleden, over de ontslagaanvraag van een politiek commentator. Een niet alledaagse gebeurtenis. Maar voor de Labourfractie in het Britse Lagerhuis baren de ontwikkelingen bij het geestverwante dagblad de Daily Mirror zorgen genoeg om tot deze stap over te gaan. Van de week nam Alistair Campbell ontslag als politiek commentator omdat hij het niet duldde dat dagbladmanager David Montgomery zonder hem er in te kennen een collega boven hem aanstelde.

BERT VAN PANHUIS

Labour ziet de veranderingen bij de Daily Mirror met lede ogen aan. Na de dood van Robert Maxwell, die het krantenconcern met een enorme schuldenlast achterliet, is men niet meer overtuigd van de trouw van de krant aan de socialistische partij. Maxwell stond er altijd garant voor dat zijn dagblad vooral in verkiezingstijd vierkant achter Labour stond. De Daily Mirror was de enige krant waarop de Labourleiding blind kon rekenen.

Montgomery, die afkomstig is uit het kamp van Rupert Murdoch, lange tijd een trouwe adjudant van Margaret Thatcher, wordt op zijn zachtst gezegd geen toewijding aan de Labour-beginselen toegedacht. De dagbladmanager was nauwelijks benoemd of hij zette de hoofdredacteur van de Mirror al aan de dijk en de afgelopen maanden zijn meer coryfeeen opgestapt.

Het vertrek van Alistair Campbell is voor de leiding van Labour een aanwijzing dat Montgomery op het punt staat het roer om te gooien. De nieuwe politieke commentator komt namelijk eveneens uit de school van Murdoch. In de motie, die John Smith en zijn voorganger Neil Kinnock deze week indienden wordt het vertrouwen in Montgomery opgezegd en in feite is het een oproep aan de commissarissen van de Mirror op de dagbladmanager op zijn beurt te ontslaan.

Meer over

Wilt u iets delen met Trouw?

Tip hier onze journalisten

Op alle verhalen van Trouw rust uiteraard copyright.
Wil je tekst overnemen of een video(fragment), foto of illustratie gebruiken, mail dan naar copyright@trouw.nl.
© 2022 DPG Media B.V. - alle rechten voorbehouden