Labour legt Cameron het vuur aan de schenen

TIM DE WIT

Na een tumultueuze week voor David Cameron moest hij zich gisteren in het Britse Lagerhuis opnieuw verdedigen. De Britse premier ligt hevig onder vuur nadat hij dagenlang had verzwegen dat hij aandelen heeft gehad in het in de Panama Papers genoemde investeringsfonds van zijn vader. En hoewel hij dit weekend al het boetekleed had aangetrokken, had Labour in het parlement ook nog een appeltje met hem te schillen.

Met name Labour-leider Jeremy Corbyn nam geen genoegen met de verklaringen die Cameron tot nu toe had gegeven. Zo maakte Cameron zijn belastingaangiften van de afgelopen zes jaar openbaar en zei hij dat hij over zijn aandelen en ook andere bezittingen altijd keurig belasting had betaald. Maar Corbyn wilde bijvoorbeeld weten waar hij vóór zijn tijd als premier allemaal in investeerde. "Hij heeft nog altijd geen volledig inzicht gegeven in hoeveel geld hij in belastingparadijzen had zitten", zei de zeer linkse Labour-aanvoerder. "Daarnaast heeft hij veel te weinig stappen ondernomen om dit serieus aan te pakken."

Deze zaak laat volgens de sociaaldemocraten zien dat er in Groot-Brittannië blijkbaar regels gelden voor de gewone Britten en aparte regels voor de superrijken.

"Hoe kan het dat schoonmakers, leraren, en verpleegkundigen gewoon moeten werken en belasting betalen, maar dat degenen aan de top denken dat die regels voor hen niet gelden?"

Desalniettemin houdt Cameron vol niets illegaals gedaan te hebben. Het investeren in een dergelijk buitenlands fonds komt regelmatig voor. Zo hebben ook de BBC, the Guardian, verschillende Britse gemeenten en zelfs enkele vakbonden soortgelijke investeringen uitstaan, zei hij. "Daar is niets vreemds aan en dit is niet bedoeld om belasting te ontduiken."

Maar bij Labour hadden verschillende parlementariërs duidelijk de messen geslepen. Het oudste Lagerhuislid van de sociaaldemocraten, Dennis Skinner (84), was furieus over de wijze waarop Cameron zijn eigen gedrag goedpraatte. 'Dodgy Dave', noemde hij hem, Schimmige David. De Speaker vroeg Skinner zijn uitspraak terug te nemen, en omdat die dat weigerde, moest hij de plenaire zaal verlaten.

Cameron beloofde uiteindelijk het ontduiken van belasting nog harder aan te pakken. Daarnaast wil hij dat vanaf nu alle premiers en ministers van financiën, evenals de leider van de grootste oppositiepartij, hun belastingaangiften openbaar maken om elke schijn van belastingontwijking en belangenverstrengeling tegen te gaan.

Daarmee hoopt de premier eindelijk een streep te zetten onder misschien wel zijn zwaarste week als regeringsleider. Want deze kwestie heeft zijn geloofwaardigheid geen goed gedaan. Zelfs de veelgeplaagde Corbyn is in peilingen op dit moment populairder. En in die wetenschap moet hij de komende tien weken vol overgave campagne gaan voeren om de Britten bij het referendum op 23 juni in de EU te houden. Die opgave is dankzij de Panama Papers ineens een stuk zwaarder geworden.

undefined

Meer over

Wilt u iets delen met Trouw?

Tip hier onze journalisten

Op alle verhalen van Trouw rust uiteraard copyright.
Wil je tekst overnemen of een video(fragment), foto of illustratie gebruiken, mail dan naar copyright@trouw.nl.
© 2022 DPG Media B.V. - alle rechten voorbehouden