Labour laat het Ierse kabinet vallen Zes ministers treden vandaag af; premier Reynolds wordt weggestemd

DUBLIN (Reuter, AFP, DPA) - Labourleider Dick Spring laat het Ierse kabinet vallen. Hij accepteert de uitleg van premier Albert Reynolds niet over de afhandeling van een verzoek om uitlevering van een pedofiele priester. Spring kondigde aan dat Labour vandaag uit het kabinet stapt.

De Dail, het parlement in Dublin, stemt vanochtend over een door de oppositie ingediende motie van wantrouwen. Naar verwachting wordt de regering weggestemd. Spring, minister van buitenlandse zaken in Reynolds' kabinet, zei dat de zes Labour-ministers nog voor de stemming zullen opstappen.

Daarmee zouden nog voor kerstmis nieuwe parlementsverkiezingen kunnen worden gehouden. Maar president Mary Robinson kan nog opdracht geven tot een lijmpoging, zonder Reynolds.

Het was in het Ierse parlement een dag vol drama en verwarring, waarbij het debat enkele malen werd verdaagd en belangrijke, nieuwe documenten opdoken over de uitleveringszaak. Ondanks een grote ommezwaai en spijtbetuigingen van premier Reynolds over de omstreden uitleveringszaak waarbij de tot voorzitter van het Hooggerechtshof benoemde procureur-generaal Harry Whelehan betrokken was, viel het doek voor de centrum-linkse coalitie.

Voor Labour was de benoeming van de conservatieve Whelehan de druppel die de emmer deed overlopen. In de afgelopen twee jaar was de partij gedwongen diverse malen gedwongen de coalitie te steunen, ondanks diverse schandalen rond Reynolds en zijn Fianna Fail partij. Van de door Labour beloofde veranderingen kwam ondertussen niets terecht door tegenwerking van Fianna Fail. En Dick Spring moest genoegen nemen met een bijrol in het Noordierse vredesproces, waarin Reynolds steeds de hoofdrol opeiste.

Meer over

Wilt u iets delen met Trouw?

Tip hier onze journalisten

Op alle verhalen van Trouw rust uiteraard copyright.
Wil je tekst overnemen of een video(fragment), foto of illustratie gebruiken, mail dan naar copyright@trouw.nl.
© 2021 DPG Media B.V. - alle rechten voorbehouden