Labour komt in opstand tegen Blair

Het is crisis in de Britse Labourpartij: rebellen dreigen in te grijpen als leider Blair niet met een vervroegde vertrekdatum over de brug komt, en ook beoogd opvolger Brown zelf wordt ongeduldig.

Van onze redactie buitenland

In een interview met een Britse tv-zender eiste Gordon Brown gisteren dat de kiezer helderheid krijgt over de komst van een nieuwe leider. Premier en Labourleider Tony Blair kan het signaal van de kiezers niet negeren, zei Brown, minister van financiën en kroonprins.

Vorige week verloor de regeringspartij meer dan 300 raadszetels bij de Engelse gemeenteraadsverkiezingen, terwijl de Conservatieven er 300 bij kregen. Blair reageerde door op sleutelposities in zijn kabinet ministers te vervangen door zijn getrouwen, kennelijk zonder overleg met Brown, en zonder enige toespeling op zijn eigen vertrek. Tussen Brown en Blair, wiens termijn officieel in 2009 afloopt, bestaat al langere tijd frictie, die zich steeds meer toespitst op de vraag wanneer Brown nu eindelijk de fakkel van de premier mag overnemen.

Sinds dit weekend circuleert binnen de Labourfractie in het Lagerhuis een brief met een oproep aan Blair om voortijdig te vertrekken. Een bron in de fractie zei dat de brief openbaar wordt als Blair bij zijn voornemen blijft om zijn termijn helemaal uit te zitten. „De brief kan elk moment op de post worden gedaan.’’ De anonieme woordvoerder van de opstandelingen dreigde met ’een versnelde procedure’. Anderen namen het woord ’burgeroorlog’ in de mond.

In de brief is sprake van een tijdschema, aldus de Independent on Sunday die bekend is met de inhoud. Er zouden 50 handtekeningen onder de brief staan. Er zijn officieel zeventig handtekeningen nodig om een uitdager van Blair te steunen.

Een van de slachtoffers van Blairs herschikking van het kabinet is Jack Straw van buitenlandse zaken, volgens zijn medestanders omdat de VS klachten hadden: President Bush zou woedend zijn geweest, toen Straw het inzetten van kernwapens tegen Iran ’gestoord’ noemde. Blair had hem al vaker gewaarschuwd niet meer te zeggen dat gewapend ingrijpen tegen Iran ’onvoorstelbaar’ was, omdat Blair en Bush alle opties open willen houden.

Meer over

Wilt u iets delen met Trouw?

Tip hier onze journalisten

Op alle verhalen van Trouw rust uiteraard copyright.
Wil je tekst overnemen of een video(fragment), foto of illustratie gebruiken, mail dan naar copyright@trouw.nl.
© 2022 DPG Media B.V. - alle rechten voorbehouden