Labour én Tories vrezen Corbyn

Verwachte nieuwe Labour-leider kan het Britse regering lastig maken

Hij is een gevaar voor het land, zei premier Cameron gisteren nog maar eens. Als Jeremy Corbyn vandaag als nieuwe leider van Labour wordt gekozen, krijgt hij een premier tegenover zich die hem volkomen incapabel vindt. Maar tegelijk kan Corbyn het de regering nog behoorlijk lastig maken.

Als torenhoge favoriet zal hij straks in een Londense congreszaal de uitslag van de leiderschapsverkiezing aanhoren. De uiterst linkse Corbyn was een paar maanden geleden nog een complete outsider, maar heeft in korte tijd gigantisch veel steun weten te verzamelen.

Lang sloegen de Conservatieven zich op de knieën van het lachen. Dat juist de 66-jarige anti-oorlogsactivist Labour zou gaan leiden, was een geschenk uit de hemel. Zijn radicale standpunten zouden de partij verscheuren, waarmee de weg naar weer een verkiezingswinst in 2020 open zou liggen.

Want ga maar na, in de 115-jaar oude geschiedenis van de partij zou Corbyn misschien wel de meest revolutionaire leider worden die de partij ooit gehad heeft. Corbyn zit al 32 jaar in het parlement, maar bekleedde nooit een kabinetspost. Sterker nog, als kritische backbencher stemde hij in zijn tijd als Lagerhuislid zo'n 500 keer in tegen de partijlijn.

Corbyn wil veel bezuinigingen terugdraaien, hij wil de spoorwegen en energiebedrijven weer nationaliseren en hij wil dat de rijken en met name multinationals veel meer belasting gaan betalen. Een verhaal dat zijn achterban weliswaar zeer kan bekoren, maar de Labour-top gruwelt van zijn radicaal linkse agenda. Zij vrezen dat Labour veel te ver uit het midden wegdrijft en gematigde kiezers wegjaagt. Kiezers die Cameron graag ziet komen.

Maar als vanaf volgende week de premier voor het eerst tegenover Corbyn zal staan in het vragenuurtje, heeft hij een oppositieleider tegenover zich die hem op geen enkel heikel dossier zal steunen. Daar waar de interim-leider van Labour Harriet Harman niet per definitie negatief stond tegenover het bombarderen in Syrië, is dat bij de pacifist Corbyn onbegonnen werk. Als aanvoerder van de Britse 'Stop the War'-coalitie zal hij te allen tijde tegen militair ingrijpen stemmen.

Hoewel Cameron met de Conservatieven een absolute meerderheid heeft, bedraagt die meerderheid maar 12 zetels. En er zijn altijd wel rebelse backbenchers die Cameron op veel vraagstukken dwars zullen zitten. Dus hij zal toch regelmatig steun uit de oppositie nodig hebben. Of neem de aanloop naar het referendum over het Britse lidmaatschap van de EU. Corbyn heeft zich tot nu toe bepaald geen groot voorstander van de EU getoond, waardoor het onwaarschijnlijk is dat Cameron blind op Corbyns Labour kan rekenen in de campagne om de Britten in de EU te houden. En het zijn juist de Labour-stemmers die bij dat referendum het ja-kamp aan de overwinning moeten helpen.

undefined

Stemmen bij Labour

In de afgelopen weken konden ruim een half miljoen Labour-leden hun stem uitbrengen op de nieuwe leider. Na de desastreus verlopen verkiezingen in mei, legde de vorige leider Ed Miliband zijn functie neer. Vier kandidaten melden zich: Andy Burnham, Yvette Cooper, Liz Kendall en Jeremy Corbyn. Al snel schoot Corbyn de andere kandidaten in de peilingen ruim voorbij en werd de grote favoriet.

Het enige wat Corbyn nog dwars kan zitten is het kiessysteem. De leider wordt via overdraagbaar stemmen gekozen. Als geen van de kandidaten meer dan 50 procent van de stemmen heeft, valt degene met de minste stemmen af. Dan wordt de tweede voorkeur van de kiezers op de afgevallen kandidaat bij de anderen opgeteld. Is er dan nog geen meerderheid, valt er weer iemand af. Omdat Corbyn de partij zo verdeelt, bestaat het gevaar dat de aanhangers van de andere kandidaten hem nauwelijks als tweede keuze hebben ingevuld. Hij heeft dus in de eerste ronde meer dan de helft van de stemmen nodig om zeker te zijn van de winst. Om 12.30 uur Nederlandse tijd wordt de uitslag bekend gemaakt.

undefined

Meer over

Wilt u iets delen met Trouw?

Tip hier onze journalisten

Op alle verhalen van Trouw rust uiteraard copyright.
Wil je tekst overnemen of een video(fragment), foto of illustratie gebruiken, mail dan naar copyright@trouw.nl.
© 2021 DPG Media B.V. - alle rechten voorbehouden