'Label 'Marokko' is misleidend'

Actiegroep: Consument weet niet dat tomaten uit bezet gebied komen

JELLE BRANDSMA

De Europese Unie werkt mee aan de bezetting van de Westelijke Sahara door Marokko, stelt de actiegroep Western Sahara Resource Watch (WSRW). Supermarkten verkopen groente uit de regio met het label 'Marokko', maar "de Westelijke Sahara is geen deel van Marokko" aldus de organisatie. WSRW publiceerde daarover gisteren een rapport in Stockholm.

Op 1 juli wordt een nieuwe overeenkomst van kracht tussen de Europese Unie en Marokko. Het akkoord biedt Marokko betere mogelijkheden om agrarische producten naar Europa te exporteren. Volgens WSRW profiteren ook bedrijven die in de Westelijke Sahara zitten van de regeling. Deze bedrijven zijn eigendom van de Marokkaanse koning, grote Marokkaanse ondernemingen of een aantal Franse investeerders, aldus het rapport. Zij telen onder meer tomaten, komkommers en meloenen en hebben vrijwel uitsluitend Marokkanen aan het werk. Volgens de onderzoekers zijn dat meer dan 6000 arbeiders: "De agrarische industrie is de drijvende kracht achter de vestiging van Marokkanen in bezet gebied."

De organisatie verwijt de EU dat de Europese consument niet weet dat hij producten eet die afkomstig zijn uit door Marokko bezet gebied. Supermarkten zetten als herkomst van de groente 'Marokko' op het label. Volgens de actiegroep doet Europa enorm zijn best om de etikettering van producten steeds te verbeteren, maar wordt de koper van groente hier verkeerd geïnformeerd.

Verder vindt de organisatie het vreemd dat producten die uit door Israël bezet gebied komen niet 'Israël' als herkomst mogen hebben. Bij Marokko is de situatie hetzelfde maar daar komt wel 'Marokko' als land van herkomst op het etiket.

Een van de supermarkten die tomaten uit de Westelijke Sahara verkoopt is Albert Heijn. Het bedrijf reageert op het rapport door te stellen dat slechts een klein deel van de tomaten uit bezet gebied afkomstig is. "Wij voldoen aan de wettelijke regels. De keus is aan de consument om producten uit een bepaald land wel of niet te kopen. Wij zetten niet 'Westelijke Sahara' als herkomst bij de tomaten. Wij hebben een maatschappelijke verantwoordelijkheid maar als er geen producten uit dat gebied meer mogen komen, moet de overheid daar regels voor stellen."

Volgens een woordvoerder van Europees Commissaris De Gucht (handel) is het juist goed voor de Westelijke Sahara dat bedrijven daar profiteren van de overeenkomst met Europa. Bovendien, zo laat hij weten, werd bij het maken van het handelsakkoord vastgesteld dat er toch bijna geen agrarische activiteiten plaatshebben in het gebied. Niet meer dan 300 hectare is in gebruik. Volgens WSRW is dit bericht onjuist en heeft de EU dit ook erkend. De organisatie telde 520 hectare, bijna het dubbele van de oorspronkelijke EU-raming.

Westelijke Sahara
De Westelijke Sahara is sinds 1975 bezet door Marokko. Het bevrijdingsfront Polisario vocht jaren met de wapens tegen Marokko, maar kreeg geen controle over de voormalige Spaanse kolonie. Er is nu sprake van een bestand en controle van de Verenigde Naties; er zitten sinds 1991 tweehonderd waarnemers van de VN, maar een dialoog om tot afspraken te komen over de status van het gebied blijft uit.

undefined

Meer over

Wilt u iets delen met Trouw?

Tip hier onze journalisten

Op alle verhalen van Trouw rust uiteraard copyright.
Wil je tekst overnemen of een video(fragment), foto of illustratie gebruiken, mail dan naar copyright@trouw.nl.
© 2022 DPG Media B.V. - alle rechten voorbehouden