Laatste zeven kisten weg uit Oekraïne

Nederlandse bergingswerkers ronden hun taak af

Ard van der Steur en Pieter-Jaap Aalbersberg reizen vandaag naar Charkov om de laatste zeven kisten met menselijke resten uit Oost-Oekraïne op te halen. De minister van veiligheid en justitie en de head of mission MH17 zien morgen toe op het vertrek van de laatste Hercules van defensie naar Eindhoven.

Op de vliegbasis volgt het inmiddels gebruikelijke eerbetoon, al voor de tiende keer: The Last Post, een minuut stilte en een kleine stoet van rouwwagens met motorescorte op weg naar de Korporaal van Oudheusdenkazerne in Hilversum, waar het team van forensisch specialisten werkt aan identificatie van de 298 slachtoffers. Het aantal kisten loopt op tot 250.

Opnieuw zullen tientallen nabestaanden bij de aankomst zijn. Sommigen hebben gewacht met de uitvaart van hun geliefden tot het zoeken op de rampplek zou zijn afgerond. Twee van de 196 Nederlandse inzittenden zijn nog altijd niet geïdentificeerd. Het kan nog maanden duren voordat duidelijk is of ook zij nu zijn geborgen, maar er is goede hoop, nu de afgelopen twee weken veel menselijke resten zijn geborgen.

"Dat is goed nieuws voor de nabestaanden", zei politiechef Aalbersberg gisteren. "Menselijkerwijs hebben wij alles gedaan wat mogelijk was, we hebben overal gezocht waar we konden zoeken, we ronden de berging nu af."

Bergingswerkers zochten de afgelopen twee weken op handen en voeten op de zogeheten burnsites - twee stroken grond van 100 bij 100 en 80 bij 45 meter, waar brandende delen van het neergehaalde toestel van Malaysia Airlines op 17 juli vorig jaar neerkwamen. Zij zochten de bovenlaag met de hand af en als de bodem beroerd was is tot soms zestig centimeter diep gegraven, vertelde Aalbersberg.

Behalve menselijke resten zijn veel persoonlijke spullen gevonden - horloges, trouwringen, paspoorten en rijbewijzen - en 120 kubieke meter aan wrakstukken. Die komen later via de weg naar Nederland.

Toen hij in juli werd gevraagd de missie te leiden, verwachtte Aalbersberg al in augustus klaar te zijn. Gevechten tussen separatisten en het Oekraïense leger en daarna de winter maakten het zoeken echter lange tijd onmogelijk. Pas nu er een broos bestand is, en de scheidingslijn tussen de vechtende partijen vanuit het gebied naar het westen is verschoven, konden de bergingswerkers ongehinderd verder.

Mochten er nu nog resten opduiken, dan zorgen de OVSE en de burgemeesters van de dorpen Grabovo, Rozsypne en Petropavlivka dat die alsnog in Nederland terechtkomen. Daarover zijn afspraken gemaakt, aldus Aalbersberg.

Daarmee is de relatief makkelijkste klus rond de MH17 geklaard, al kan de identificatie nog maanden duren. De Onderzoeksraad Voor Veiligheid zit nog midden in zijn onderzoek naar de oorzaak van de ramp. Uit de eerste bevindingen, die in september zijn gepresenteerd, lijkt duidelijk dat het toestel door een raket is geraakt, maar er liggen nog vele vragen over bijvoorbeeld route en gebruik van het luchtruim boven oorlogsgebied.

De OVV hoopt medio juli klaar te zijn. Die datum zal het Openbaar Ministerie zeker niet halen. En als het al lukt om schuldigen aan te wijzen en daarvoor bewijzen aan te dragen, ligt er nog een lange, moeizame weg naar berechting.

undefined

Meer over

Wilt u iets delen met Trouw?

Tip hier onze journalisten

Op alle verhalen van Trouw rust uiteraard copyright. Linken kan altijd, eventueel met de intro van het stuk erboven.
Wil je tekst overnemen of een video(fragment), foto of illustratie gebruiken, mail dan naar copyright@trouw.nl.
© 2021 DPG Media B.V. - alle rechten voorbehouden