Rechtszaak

Laatste woorden politieman te horen tijdens zitting

Het portret van politieagent Dick Haveman staat naast zijn kist met zijn motorhelm er bovenop. Beeld ANP
Het portret van politieagent Dick Haveman staat naast zijn kist met zijn motorhelm er bovenop.Beeld ANP

'Ja, okay. Dan kijk ik ook even rond. Ik ga rijden.' Dat waren de laatste woorden van hoofdagent Dick Haveman, even voordat hij in het Gronings dorp Baflo op 13 april 2011 werd doodgeschoten door verdachte Alasam S. Het Openbaar Ministerie (OM) liet vandaag op de derde zittingsdag over de zaak-Baflo delen van het gesprek horen dat Haveman die fatale avond had met de meldkamer van de politie.

Haveman reed vervolgens richting het station waar hij verdachte Alasam S. trof. Die slaagde erin om het dienstwapen van de agent te grijpen. Haveman werd van korte afstand door twee kogels getroffen, één in de mond en één in de schouder. De laatste veroorzaakte een slagaderlijke bloeding, waaraan hij ter plekke overleed.

Het OM liet in de Groningse rechtbank ook de emotionele melding horen van een medebewoner van het appartementencomplex waar Renske Hekman woonde. Zij was toen de vriendin van Alasam S. 'Er is zojuist iemand in de gang vermoord. Met een brandblusser vermoedelijk.' Volgens het OM heeft S. met de brandblusser een tiental keren ingeslagen op het hoofd van Renske Hekman, die stierf aan zwaar hersenletsel. Ook haar linker- en rechterpols waren gebroken, omdat ze de slagen probeerde af te weren.

Voorbedachte rade
Volgens het OM heeft Alasam S. zijn vriendin opzettelijk en met voorbedachte rade van het leven beroofd.

S. had 'tientallen seconden' om na te denken waar hij mee bezig was, voor hij met een brandblusser insloeg op het hoofd van Renske Hekman. Het OM concludeert dat er geen sprake was van een plotselinge woede-uitbarsting, maar dat S. doelgericht handelde. Hierop staat doorgaans een zwaardere straf in vergelijking met het handelen in een opwelling.

undefined

null Beeld ANP
Beeld ANP

Wilt u iets delen met Trouw?

Tip hier onze journalisten

Op alle verhalen van Trouw rust uiteraard copyright.
Wil je tekst overnemen of een video(fragment), foto of illustratie gebruiken, mail dan naar copyright@trouw.nl.
© 2023 DPG Media B.V. - alle rechten voorbehouden