Update

'Laatste waarschuwing'

null Beeld getty
Beeld getty

De Libische leider Moeammar Kadafi moet voldoen aan alle eisen die de internationale gemeenschap heeft gesteld in de donderdag aangenomen VN-resolutie. Hij moet de wapens neerleggen en het geweld tegen zijn bevolking staken, anders zullen de Verenigde Staten en hun bondgenoten militair ingrijpen.

Dat heeft de Amerikaanse president Barack Obama vrijdag gezegd. Over de eisen van de internationale gemeenschap kan niet worden onderhandeld, voegde hij eraan toe. Kadafi moet bovendien zijn troepen terugtrekken uit de omgeving van belegerde steden die in handen zijn van de opstandelingen.

Volgens Obama heeft Kadafi zijn bedoelingen duidelijk gemaakt door te zeggen dat hij geen genade zal hebben met de rebellen en kan er geen twijfel over bestaan dat de Libische leider misdrijven zal plegen tegen zijn eigen volk, tenzij de internationale gemeenschap hem een halt toeroept. Duizenden mensen zouden kunnen sterven, zei hij.
Obama zei dat hij minister van Defensie Robert Gates opdracht heeft gegeven om met bondgenoten af te stemmen hoe de VN-resolutie het beste kan worden uitgevoerd. Minister van Buitenlandse Zaken Hillary Clinton is zaterdag in Parijs bij topoverleg over de kwestie.

Het besluit van de Veiligheidsraad voorziet onder meer in een no-flyzone en verschaft een volkenrechtelijk mandaat voor militaire interventie, als Kadafi niet inbindt. Obama zei dat niet de VS voor ,,de weg van het geweld'' hebben gekozen, maar Kadafi zelf. Hij benadrukte dat er geen Amerikaanse grondtroepen naar Libië zullen gaan.

21:55 'Troepen Kadafi trekken op naar Benghazi'

Troepen die loyaal zijn aan kolonel Moeammar Kadafi trekken in hoog tempo op naar Benghazi, ondanks een staakt-het-vuren dat het regime heeft afgekondigd. Op 50 kilometer van de oostelijke stad, een van de laatste die in handen zijn van de rebellen, hebben gevechten plaats. Dat berichtte vrijdagavond de Arabische nieuwszender al-Jazeera.

De opstandelingen lieten eerder op de dag al weten dat Kaddafi's troepen de strijd onverminderd voortzetten, onder meer rond de steden Misurata en Ajdabiyah, ondanks de berichten van het regime dat er vrijdag geen militaire operaties zijn geweest. Hij nodigde internationale waarnemers uit om te komen toezien op de naleving van het eenzijdige bestand.

22:40 'Militairen zullen Benghazi niet aanvallen'

De militairen van het regeringsleger die zich rond de stad Benghazi bevinden, zullen zich aan de wapenstilstand houden. Zij zijn niet van plan de stad aan te vallen. Dat heeft de plaatsvervangende Libische minister van Buitenlandse Zaken, Khaled Kaim, vrijdag tegen verslaggevers gezegd.

Kham zei dat de militairen in de steden zijn voor de veiligheid van de burgers. ,,De wapenstilstand betekent dat er geen militaire operaties plaatsvinden, klein of groot'', zei de bewindsman.

(ANP)

undefined

Meer over

Wilt u iets delen met Trouw?

Tip hier onze journalisten

Op alle verhalen van Trouw rust uiteraard copyright.
Wil je tekst overnemen of een video(fragment), foto of illustratie gebruiken, mail dan naar copyright@trouw.nl.
© 2021 DPG Media B.V. - alle rechten voorbehouden