Laatste vliegende DC2 komt naar Schiphol

Nederland krijgt De Uiver terug.

Van onze verslaggever

De laatste Douglas DC 2 die nog kan vliegen, steekt begin augustus op eigen kracht de Atlantische Oceaan over naar Schiphol.

Op de nationale luchthaven zal het oude vliegtuig middelpunt zijn van een actie om de vraagprijs van anderhalf miljoen gulden in te zamelen.

Het luchtvaartmuseum Aviodome krijgt de DC 2 voorlopig in bruikleen van een excentrieke kernfysicus in de Verenigde Staten, die het van zijn vrouw kalmer aan moet doen op z'n 68ste. Eind oktober moet het museum de koopsom hebben betaald.

Aviodome wil het vliegtuig hebben om te herinneren aan een wedstrijdvlucht naar Australië die de jonge KLM in 1934 won met een DC 2, De Uiver (ooievaar) geheten.

De echte Uiver is op zijn tweede vlucht naar de Oost verbrand in de woestijn van Syrië.

De inzameling begon gisteren bij de opening van de expositie '90 jaar vliegende Hollander' in het museum op Schiphol.

,,Wat kost het staartwiel'', informeerde een bezoeker die had gehoord dat geldgevers een onderdeel van het vliegtuig op hun naam kunnen krijgen.

,,Misschien wel 25 000 gulden'', gokt een museummedewerker. ,,Maar voor 25 gulden wordt u al eigenaar van een schroefje.''

De DC 2 die de KLM roem bracht, was echter voor Fokker een lastige concurrent. Plotseling waren de fragiele bouwsels van Fokker, dat tot dan aan de wereldtop had gestaan, ouderwets geworden.

,,De DC 2 staat aan de basis van het moderne vliegtuig'', zegt museumdirecteur Arno van der Holst. ,,Het toestel veroorzaakte een enorme omwenteling in de luchtvaart.''

Sindsdien is er aan het uiterlijk van vliegtuigen wezenlijk niet veel veranderd, al werd het staartwiel vervangen door een neuswiel. En de vliegtyuigen zijn groter geworden.

,,Je zou nu 30 000 Uivers nodig hebben voor de passagiers die de KLM nu met ruim 100 vliegtuigen vervoert'', heeft Van der Holst berekend.

Wilt u iets delen met Trouw?

Tip hier onze journalisten

Op alle verhalen van Trouw rust uiteraard copyright.
Wil je tekst overnemen of een video(fragment), foto of illustratie gebruiken, mail dan naar copyright@trouw.nl.
© 2022 DPG Media B.V. - alle rechten voorbehouden