Laatste uur voor Britse kalveren

AALTEN - Het scenario is gisteren definitief vastgesteld. Vandaag begint in Aalten (in de Gelderse Achterhoek) de slacht van de kalveren en zondag worden in Bergum (Friesland) en Son (Brabant) kadavers vernietigd.

De ministeries van landbouw en volksgezondheid denken in vijfen-eenhalve week de 64 000 Britse kalveren die in Nederlandse stallen worden gemest en mogelijk met gekke-koeienziekte (BSE) zijn besmet, te hebben uitgeroeid. Allereerst worden de beesten op boerderijen her en der in Nederland met veewagens opgehaald en naar het slachthuis in Aalten gebracht. Te beginnen bij kalvermesters die de oudste dieren hebben. “Hoe ouder de dieren zijn, des te groter de kans op BSE”, geeft een woordvoerster van het ministerie van landbouw als uitleg. Bovendien zijn de oudste dieren ook de duurste. De eigenaren van de kalveren krijgen het verlies dat ze lijden, vergoed van het ministerie.

De beesten die niet direct aan de beurt zijn, staan onder extra controle, zegt het ministerie. Vorige week schreef Dierenbescherming Nederland nog een brief aan minister Van Aartsen (landbouw) om te waarschuwen voor het gevaar dat boeren deze toch gedoemde kalveren niet goed meer gaan verzorgen. “Het welzijn van de dieren heeft bijzondere aandacht”, liet het ministerie gisteren weten.

De kalveren die bij het slachthuis van de firma KSA in Aalten aankomen, worden gedood. Ze krijgen een schietmasker op en vervolgens wordt een ijzeren pin in hun kop geschoten, waardoor ze hersendood raken. “Daarop snijden ze de halsslagader door en het bloed wordt opgevangen”, zegt de woordvoerster van het ministerie. Zo'n 2000 kalfjes worden dagelijks in Aalten gedood. “In het slachthuis vinden verder geen activiteiten plaats, zodat potentiële risico's maximaal worden vermeden”, aldus het ministerie.

Het slachthuis stond gisteren overigens letterlijk op straat: de politie besloot na een bommelding het gebouw te laten ontruimen. Er werd niets gevonden, waarop het personeel het werk weer hervatte. De politie zal het bedrijf de komende weken wel extra in de gaten houden. - Vervolg op pagina 7

Bloed in tankwagens Destructiebedrijven niet blij met Britse kalveren VERVOLG VAN PAGINA 1

Het bloed van de kalveren wordt vanuit Aalten direct verstuurd naar AVR-chemie in Rotterdam-Botlek. Dat bedrijf meldt speciale tankwagens te hebben voor het vervoer van het bloed. “Via een gesloten leidingencircuit wordt het geïnjecteerd in verbrandingsovens.” Deze ovens zijn speciaal ingericht op het verwerken van gevaarlijk afval.

De resterende kadavers worden van het slachthuis in Aalten eerst overgebracht naar de twee destructiebedrijven in Brabant of Friesland. Daar worden ze verwerkt tot zogenoemde 'halffabrikaten'. Een woordvoerster van de Vereniging van Nederlandse destructoren: “Dat is de gebruikelijke weg voor de koe die niet in het slachthuis is gedood. Een koe die omvalt in de wei, zal ik maar zeggen, mag ook niet voor menselijke consumptie worden aangeboden. Zo'n dier wordt door ons opgehaald. We maken er diermeel en vet voor veevoer van.”

Dat laatste gebeurt in het geval van de Britse kalfjes niet. “Daarom werken we ook in het weekeinde”, vervolgt de woordvoerster. “Zodat dit afval niet in aanraking komt met ons gewone werk door de week.”

De twee bedrijven zullen per zondag 2500 ton (circa 12 500 kadavers) verwerken. De destructoren zullen de dagelijks aangevoerde kadavers maximaal zes dagen opslaan.

Blij zijn ze overigens geenszins met de opdracht, meldden gisteren de directies van de twee destructiebedrijven. Zij zijn alleen akkoord gegaan met de opdracht onder de toezegging dat de verwerking volstrekt gescheiden blijft van de normale productie. Daarom zal de destructie plaatsvinden in de weekeinden. “Wij zijn bang dat mensen ons product ondanks de strenge veiligheidsvoorschriften gaan associëren met de gekke-koeieziekte”, verduidelijkt woordvoerster J. Visser van het Bergumse bedrijf.

Van de kalfjes zijn na deze behandeling nog slechts droge korrels over. Die worden weer vervoerd naar de Afvalverwerking Rijnmond (AVR) in Rotterdam-Botlek en verbrand. Ook dat zal op zondag gebeuren, meldde gisteren de AVR, om de eenvoudige reden dat alleen op die dag geen gewoon huisvuil wordt aangeleverd.

De Aaltense Loco-burgemeester H. Kok zegt dat de gemeente nauwelijks extra maatregelen treft om de massaslachting in goede banen te leiden. “Het gaat om twintig kalvertransporten per dag. Dat levert verkeerstechnisch geen enkel probleem op.”

Meer over

Wilt u iets delen met Trouw?

Tip hier onze journalisten

Op alle verhalen van Trouw rust uiteraard copyright. Linken kan altijd, eventueel met de intro van het stuk erboven.
Wil je tekst overnemen of een video(fragment), foto of illustratie gebruiken, mail dan naar copyright@trouw.nl.
© 2019 DPG Media B.V. - alle rechten voorbehouden