Laatste toevluchtsoord, ook voor misdadigers

Zo ongeveer sinds de vierde eeuw kent het christendom kloosters waar mensen zich terugtrekken uit de zondige wereld om zich aan God te wijden en in alle eenvoud samen te leven zoals de eerste christenen dat volgens het Nieuwe Testament deden.

Er bestaan twee soorten kloosterlingen ofwel religieuzen: contemplatieve en actieve religieuzen. Contemplatieve religieuzen, zoals de Arme Klaren in Malonne, zonderen zich af van de wereld om zich te richten op inkeer en gebed.

Actieve religieuze kloosterlingen werken ook buiten hun klooster, bijvoorbeeld in de zorg of het onderwijs. Volgens cijfers van de Konferentie Nederlandse Religieuzen telt Nederland zo'n zevenduizend, merendeels vrouwelijke, religieu- zen in tientallen ordes en congregaties.

Altijd zijn kloosters ook een toevluchtsoord geweest voor wie nergens meer naartoe kon. Ook misdadigers vonden er onderdak. Zo werd in 1989 de Franse nazi Paul Touvier gearresteerd in de priorij van het genootschap Pius X in Nice, waar hij onderdak en bescherming had gevonden.

Oud-bisschop van Brugge Roger Vangheluwe, die jarenlang zijn minderjarige neef misbruikte, moest van het Vaticaan vorig jaar België verlaten. Naar verluidt zou hij nu verblijven in een klooster in de Loirestreek in Frankrijk.

De vijfvoudig moordenares Agnes Pandy kwam in 2010 in België voorwaardelijk vrij en verbleef meerdere maanden onder elektronisch toezicht in het klooster Engelendale in Brugge.

Meer over

Wilt u iets delen met Trouw?

Tip hier onze journalisten

Op alle verhalen van Trouw rust uiteraard copyright. Linken kan altijd, eventueel met de intro van het stuk erboven.
Wil je tekst overnemen of een video(fragment), foto of illustratie gebruiken, mail dan naar copyright@trouw.nl.
© 2020 DPG Media B.V. - alle rechten voorbehouden