Laatste strohalm met bronzen perspectief

Een zwemmer die een valse start maakt kan naar huis. Voor een atleet die een seconde te langzaam loopt is alles voorbij. Een hockeyteam dat van de zes duels er één wint, maakt nog kans op een bronzen medaille. De wetten van de Spelen zijn soms niet te doorgronden.

De Nederlandse hockeysters verloren gisteren opnieuw, met maar liefst 5-0 van Australië. De winnaar van de Champions Trophy werd niet vaak zo vernederd. ,,We zijn afgedroogd'', erkende Susan van der Wielen. ,,We zijn overklast'', zei Carole Thate. ,,We hebben les in hockey gekregen'', meende Tom van 't Hek.

De speelsters en de bondscoach zaten op één lijn, dat was misschien nog wel de winst van de avond. De harde woorden van Van 't Hek na de nederlaag tegen Argentinië waren niet bij alle hockeysters goed gevallen. Na een korte praatsessie was alles weer pais en vree, zei iedereen.

,,We hebben geen groep die met modder gaat gooien'', merkte routinier Thate op. ,,We hebben geen aanwijsbare reden om dat te doen.'' De speelster van Amsterdam had wel moeite met de emmer kritiek die Van 't Hek eerder over de ploeg kieperde. ,,We zijn het wel gewend. We weten dat hij heel direct en emotioneel kan reageren.''

Het hockeyteam is aan het einde van de lijn. De nummer twee van de wereld toonde tegen de nummer een wel weer enige strijdlust. Dat was een stapje vooruit, maar niet meer dan dat. ,,Alleen goede wil is niet voldoende'', moest HGC-speelster Van der Wielen erkennen. ,,Het is een kwestie van kwaliteit.''

Australië was op alle fronten beter dan Nederland. Tot vlak voor het rustsignaal bleef het 0-0. Na de benutte strafbal van Annan capituleerde Oranje in de beginfase van de tweede helft. Hawkes, Powell, nogmaals Annan en Morris schoten het gastland naar 5-0. De score had hoger kunnen uitvallen als doelvrouw Sinnige, die de voorkeur kreeg boven Touw, niet een aantal malen goed had ingegrepen. Touw was niet de enige die aan de kant bleef. Aanvoerster Van den Boogaard beleefde het duel vanaf de bank.

Nederland had weinig in te brengen tegen de hockeyroos, de favorieten voor olympisch goud. De gemiste strafbal van Boomgaardt gaf aan hoe diep het dal is waarin de ploeg zich bevindt. Plus de ontelbare persoonlijke fouten en natuurlijk de strafcorners. In totaal kreeg Nederland dit toernooi al dertig strafcorners, die nul doelpunten opleverden.

Van 't Hek had geen idee welk effect zijn donderspeech van zaterdag op de ploeg had gehad. ,,Welke manier je als coach kiest, voor de een pakt het goed uit en op de ander heeft het een negatief effect.'' De bondscoach ontkende dat hij met zijn ongezouten kritiek de boel op scherp had willen zetten. ,,Zoiets heeft pas na maanden effect. Het was van mij echt een daad uit teleurstelling.''

Nooit eerder werkte de nationale vrouwenploeg onder het bewind van Van 't Hek een zo teleurstellend toernooi af. Drie nederlagen, twee gelijke spelen en een zege; het zijn voor een hockeyland als Nederland onwaardige cijfers. En toch is het niet uitgesloten dat helemaal onderin de gifbeker nog een druppeltje champagne ligt.

Morgen staat de laatste poulewedstrijd tegen Spanje op het programma. Bij winst is het mogelijk dat Nederland om het brons gaat spelen. Daarvoor is Oranje wel afhankelijk van de overige uitslagen. Gelet op het krankzinnige verloop van het toernooi mag niets worden uitgesloten.

De internationale hockeyfederatie bedacht een merkwaardig systeem voor het vrouwentoernooi in Sydney. Het was op het lijf geschreven voor Australië, maar de favoriet stevent volledig op eigen kracht op olympisch goud af. De formatie van Van 't Hek heeft een van de strohalmen die het systeem biedt in handen. Een strohalm met brons perspectief.

Een bronzen plak kan het Nederlands team weer een beetje uit het drijfzand halen. Het litteken dat het toernooi bij Van 't Hek heeft achtergelaten, zou wat minder trekken. En misschien geeft het bij een aantal speelsters de doorslag in hun beslissing om wel of niet door te gaan. Van 't Hek: ,,Dat zal over een maand blijken.''

Meer over

Wilt u iets delen met Trouw?

Tip hier onze journalisten

Op alle verhalen van Trouw rust uiteraard copyright. Linken kan altijd, eventueel met de intro van het stuk erboven.
Wil je tekst overnemen of een video(fragment), foto of illustratie gebruiken, mail dan naar copyright@trouw.nl.
© 2020 DPG Media B.V. - alle rechten voorbehouden