Laatste slag om Hedwige

Raad van State moet knoop doorhakken over polder die geen 'modderpoel' mag worden

Er komt wel degelijk waardevolle natuur in de Hedwigepolder. De polder blijft na ontpoldering onder invloed staan van het getij, wat natte natuur oplevert. Mocht dat onverhoopt niet zo zijn, en er alleen schorren met riet komen, dan zijn ook die de moeite waard.

Dat betoogde landsadvocaat Hans Besselink gisteren bij de Raad van State in Den Haag.

Het hoofdpijndossier nadert zijn ontknoping. Als de afdeling bestuursrechtspraak van de Raad van State beslist dat de ontpoldering door kan gaan, valt voor de Hedwige het doek. De eigenaar van de lap grond van 300 hectare, Gery de Cloedt, verzet zich. Volgens hem dreigt het gebied een dode modderpoel te worden, of op zijn best een saai rietlandschap. Het huidige boerenland is veel waardevoller, vindt hij. Ook enkele pachtboeren en het actiecomité Red onze Polders tekenden beroep aan.

Al in 2005 sprak Nederland met Vlaanderen af om het gebied te ontpolderen: aan de Nederlandse kant de Hedwigepolder, aan de Belgische kant de Prosperpolder. Waar België voortvarend ontpolderde, stuitte Nederland echter op verzet uit Zeeland. Land teruggeven aan de zee ligt daar zeer gevoelig. Het laatste kabinet Balkenende zocht daarom naar alternatieven. De knoop werd met het aantreden van Rutte II doorgehakt: de Hedwige komt toch onder water te staan. De Raad van State moet nu als hoogste bestuursrechter beslissen of het plan daarvoor deugt.

Volgens advocaat Jan Frans de Groot, die De Cloedt vertegenwoordigt, is er veel mis. Zo is het ministerie van infrastructuur en milieu opzettelijk vaag over het type natuur dat in de Hedwige moet ontstaan, denkt hij. Uit onderzoek in opdracht van De Cloedt blijkt dat de bodem van de polder na het doorsteken van de dijken snel hoger komt te liggen, doordat slib uit de Westerschelde aanspoelt. Dat levert eerder droge schorren op, dan echte natte natuur.

Volgens De Groot paste de minister daarom de doelstelling aan. Eerst ging het om natte getijdennatuur, later is dat aangepast tot het bredere begrip 'estuariene natuur', zodat schorren eronder vallen. "De minister verplaatst de doelpalen tijdens het spel." Uiteindelijk komt het overgrote deel van de Hedwige droog te staan, denkt De Groot.

Landsadvocaat Besselink verwacht dat de Hedwigepolder zelfs over twintig jaar nog zeker eens in de twee weken vol met water stroomt. "Dan breekt er af en toe een stuk schor af en begint op die plek het proces opnieuw", meent hij.

Volgens Isabelle Larmuseau, advocaat van het Vlaams gewest, is de aanleg van natuur in de Hedwige niet nodig als compensatie voor uitbreiding van de Antwerpse haven. "Dat is een misverstand. Het natuurdoel staat op zichzelf. De Westerschelde is in slechte staat, en Europa verplicht ons daar iets aan te doen. De Hedwige vormt een verbinding tussen het Land van Saeftinghe en onze Prosperpolder, waardoor één natuurgebied ontstaat."

De rechter doet binnen twaalf weken uitspraak.

undefined

Meer over

Wilt u iets delen met Trouw?

Tip hier onze journalisten

Op alle verhalen van Trouw rust uiteraard copyright.
Wil je tekst overnemen of een video(fragment), foto of illustratie gebruiken, mail dan naar copyright@trouw.nl.
© 2021 DPG Media B.V. - alle rechten voorbehouden