Laatste ronde voor Dansen bij Jansen

Legendarische Amsterdamse studentendisco trekt steeds minder bezoekers, en gaat dicht

MICHAEL RAMAKER

Of je het er leuk vond of niet, Dansen bij Jansen was voor studenten een begrip. Tot en met vandaag: de Amsterdamse studentendiscotheek sluit na 36 jaar haar deuren.

De discotheek in de Handboogstraat komt in de handen van een groep horecaondernemers en dat luidt het einde van een tijdperk in. Niet alleen voor jongeren in Amsterdam, want ook ver daarbuiten was Dansen bij Jansen bekend. Voor studenten was het dé plek om na een college even achterover te leunen en te genieten van een goedkoop biertje.

Maar het Amsterdamse uitgaansleven is veranderd. Het werd steeds rustiger in de studentendiscotheek, volgens de eigenaar omdat studenten tegenwoordig niet alleen meer naar discotheken gaan die op hen gericht zijn, maar zich verspreiden over veel meer plekken in de stad.

Toch is Dansen bij Jansen in ieder geval op één manier vereeuwigd. De discotheek is een van de plekken die zanger Danny de Munk noemt in zijn liedje 'Mijn Stad' uit 1985:

"Want Amsterdam, is poep op de stoep, en haat in de straat, je bent op je hoede, vooral 's avonds laat, en Dansen bij Jansen, kapsones in Zuid, een steen door de ruit!"

'Ik gun iedere generatie een eigen Dansen bij Jansen'
Sidney Brandeis, 45 jaar, creative director bij PR-bureau Perschef

"Ik heb er vanaf 1990 zestien jaar gewerkt. Het begon als een bijbaantje, maar Jansen gaat uiteindelijk toch in je bloed zitten. Het was echt een hele leuke club. Je wist gewoon dat als je er langer dan drie jaar gewerkt had, het wel goed met je zou komen in het leven.

Ik vind het heel erg jammer dat Jansen sluit. De discotheek heeft zoveel invloed gehad. Er zijn huwelijken uit ontstaan, en ik heb er mijn drie beste vrienden leren kennen. Ik gun iedere generatie wel een Dansen bij Jansen."

'Veel mensen zijn teleurgesteld over de sluiting'
Sarah Notenboom, 47 jaar, heeft een eigen bedrijf in de mode

"Als ik aan Dansen bij Jansen denk, zie ik direct de hele inrichting voor me. Ik ging er altijd met mijn vriendinnen heen. We zaten er vaak van donderdag- tot zondagavond. Ik was in mijn groepje een uitzondering: ik was de enige die niet studeerde, ik volgde een mbo-opleiding. Ik ben ook als enige ooit geweigerd bij de deur. 'Mbo, dat is toch geen studie?'

"Ik vind het jammer dat Dansen bij Jansen sluit, al kom ik er al jaren niet meer. Ik hoor in mijn omgeving dat veel anderen ook teleurgesteld zijn. Sommigen hadden gehoopt dat hun kinderen er nog heen zouden gaan."

'Toen ik er laatst was, was de tent bijna leeg. Dat deed pijn.'
Tijmen Vermaas, 53 jaar, voormalig eigenaar van Dansen bij Jansen

"Toen bekend werd dat Dansen bij Jansen ging sluiten, veranderde mijn facebookpagina in een soort condoleancelijst. Het was een soort huiskamer voor me. Ik heb er prachtige tijden gehad. Van het moment dat ik in 1982 als uitsmijter begon, tot aan het eind heeft het voor mij nooit als werk gevoeld. Het allerleukste van Jansen is dat het een ontmoetingsplaats is van mensen die net beginnen aan het leven. En helaas laat die student zich niet meer zien; die is veel meer verspreid. De laatste keer dat ik er was, was de tent bijna leeg. Dat bezorgde mij een veel grotere pijn."

'Aan het eind van de avond kwam je altijd bij Jansen terecht'
Hans Brouwer, 50 jaar, muzikant en ex-dj van Dansen bij Jansen

"Ik heb er vanaf 1985 vijf jaar gedraaid. Maar ik ben nog veel vaker als gast geweest. Aan het eind van de avond kwam je gewoon altijd uit bij Jansen. Er waren toen voor mijn gevoel ook maar vijf discotheken die er toe deden in Amsterdam.

"Jansen was een leuke stap terug in de tijd. Ik was er laatst bij een reünie, en je loopt eigenlijk je eigen verleden weer binnen. Zelfs de lampen zijn niet veranderd. Alleen het rookhok was nieuw. Het gaf een fijn sentiment, maar ik ben er niet heel erg rouwig om."

undefined

Wilt u iets delen met Trouw?

Tip hier onze journalisten

Op alle verhalen van Trouw rust uiteraard copyright.
Wil je tekst overnemen of een video(fragment), foto of illustratie gebruiken, mail dan naar copyright@trouw.nl.
© 2022 DPG Media B.V. - alle rechten voorbehouden