Laatste pleidooi voor extra geld kunsten

In vuilniszakken lagen afgevaardigden van de Rotterdamse Dansgroep gisterochtend tegen de voorgevel van het gebouw van de Tweede Kamer. Ondanks positieve woorden in het advies van de Raad voor cultuur, wordt de subsidie aan het gezelschap stopgezet: 'onrechtvaardig' menen de dansers.

Met eenzelfde nonchalance als waarmee met afval wordt omgesprongen, is de afgelopen maanden de cultuurnota tot stand gekomen, zo was vervolgens de teneur in de hoorzitting van de vaste kamercommissie voor cultuur over het Kunstenplan. Voor het laatst konden kunstinstellingen en -organisaties hun wensen en kritiek overbrengen aan de kamerleden, voordat op 13 november in de Tweede Kamer het debat over de nota 2001-2004 plaatsvindt.

De voornaamste kritiek van de sprekers betrof de 'ondeskundigheid', de 'onverschilligheid' en het 'gebrek aan respect' waarmee staatssecretaris Van der Ploeg de cultuursector zou benaderen. Verder zou er niet alleen een kunstbeleid, maar ook een kunstenaarsbeleid gevoerd moeten worden, meende FNV Kiem. Samen met Kunsten '92, de Nederlandse Toonkunstenaarsbond en de Federatie Kunstenaarsverenigingen, eiste de bond nog altijd 150 miljoen gulden extra voor de kunsten. Met prinsjesdag stelde de Kamer al veertig miljoen beschikbaar.

Volgens P.Raasveld van het Contact orgaan Nederlandse Orkesten is er tien miljoen gulden nodig om de drie bedreigde orkesten te redden. De orkesten zouden 'goed genoeg' zijn.

Volgens woordvoerder J.Jong van de Vereniging Nederlandse Theatergezelschappen zullen instellingen die geen subsidie meer krijgen, dit besluit voor de rechter aanvechten en die rechtszaak bovendien winnen. ,,Dat brengt enorme chaos met zich mee.''

De ex-rijksmusea willen jaarlijks 24 miljoen gulden extra voor huisvestingskosten. Woordvoerder C.Richerdt: ,,De musea voelen zich nu als eunuchs in een harem: ze wíllen wel exploiteren, maar kunnen niet.''

Meer over

Wilt u iets delen met Trouw?

Tip hier onze journalisten

Op alle verhalen van Trouw rust uiteraard copyright.
Wil je tekst overnemen of een video(fragment), foto of illustratie gebruiken, mail dan naar copyright@trouw.nl.
© 2021 DPG Media B.V. - alle rechten voorbehouden