Laatste marathonpersconferentie president Poetin

(Novum/Ap) - De Russische president Vladimir Poetin heeft donderdag in het Kremlin de laatste jaarlijkse marathon-persconferentie gegeven van zijn 8-jarig presidentschap. Na de verkiezingen van volgende maand, die zo goed als zeker zullen worden gewonnen door eerste vice-premier Dmitri Medvedev, zal hij zijn functie opgeven en premier worden onder Medvedev.

Poetin zei dat het premierschap hem voldoende macht geeft om zijn stempel op het beleid te drukken. Hij gaf aan die macht lang te willen uitoefenen; hij zei kortgeleden de doelen voor Ruslands ontwikkeling tot en met 2020 te hebben uitgezet. "Als ik zie dat ik die doelen in die functie kan vervullen, zal ik zo lang als mogelijk aanblijven", zei hij.

Net als bij voorgaande gelegenheden sprak Poetin het Russische volk in warme bewoordingen toe, terwijl hij harde, soms bijna onbeschofte taal gebruikte om zijn tegenstanders en het Westen de les te lezen.

Europese landen die onafhankelijkheid voor Kosovo steunen moeten zich schamen voor hun dubbele maatstaven en internationale verkiezingswaarnemers moeten 'hun vrouwen leren koolsoep te maken' in plaats van Rusland te vertellen hoe het zich moet gedragen. Critici die zeggen dat hij, Poetin, tijdens zijn presidentschap een vermogen heeft vergaard, verspreiden onzin die zij 'uit hun neus hebben gepeuterd'.

De Organisatie voor Veiligheid en Samenwerking heeft onlangs besloten geen waarnemers naar de presidentsverkiezingen van 2 maart te sturen omdat Rusland teveel beperkingen stelt aan zo'n missie. En Stanislav Belkovski, een politieke analist die nauwe banden met het Kremlin heeft, beweert dat Poetin beschikt over aandelen in Russische olie- en gasmaatschappijen ter waarde van ruim 27 miljard euro, waarmee hij de rijkste man van Europa zou zijn.

Poetin sloeg zich op de borst voor de economische vooruitgang van Rusland, hoewel buitenlandse analisten zeggen dat die voor een groot deel stoelt op de gestegen olie- en gasprijzen. Hij zei dat 2007 een economisch heel geslaagd jaar is geweest. Volgens hem is Rusland de op zes na grootste economie van de wereld geworden en is het bruto binnenlands product met 8,1 procent gestegen. Alleen de inflatie viel hoger uit dan was voorzien en daar moet nog het nodige aan worden gedaan, zei hij.

Gevraagd naar de belangrijkste mislukkingen en successen van zijn presidentschap zei hij geen grote mislukkingen te zien. "Alle gestelde doelen werden bereikt en de taken vervuld", zei hij.

Poetin maakte duidelijk dat hij ook onder Medvedev een grote rol wil blijven spelen en zei dat het premierschap hem daar voldoende ruimte voor biedt. De president zet de grote lijnen uit, maar de premier gaat over de begroting, stippelt het economisch beleid uit en is verantwoordelijk voor de nationale defensie, zei hij. "De hoogste uitvoerende macht in het land is de regering van de Russische Federatie."

Zijn schimpscheuten tegen het Westen hadden onder andere betrekking op de plannen van de VS om onderdelen van een raketafweersysteem in Polen en Tsjechië te plaatsen, de weigering van de NAVO een gewijzigde versie van het Verdrag over Conventionele Strijdkrachten in Europa te ratificeren en de instemming die de Verenigde Staten en de Europese Unie betuigen met het onafhankelijk worden van Kosovo. Hij noemde het 'een leugen' dat Kosovo een bijzonder geval is, zoals het Westen zegt, maar zei dat Rusland niet van plan is nu ook in te stemmen met soortgelijke aanspraken van de Moskougezinde regio's in de voormalige Sovjet-republieken Georgië en Moldavië.

Zo'n duizend journalisten waren aanwezig op de persconferentie, die met vier uur en veertig minuten langer duurde dan ooit tevoren. Nog meer dan voorgaande jaren deed Poetin zijn best de Russische bevolking aan zich te binden. Nadat hij de verhalen over zijn veronderstelde rijkdom naar de prullenbak had verwezen zei hij dat zijn 'grootste rijkdom' bestaat uit de geweldige steun die de Russische bevolking hem betuigt.

Meer over

Wilt u iets delen met Trouw?

Tip hier onze journalisten

Op alle verhalen van Trouw rust uiteraard copyright. Linken kan altijd, eventueel met de intro van het stuk erboven.
Wil je tekst overnemen of een video(fragment), foto of illustratie gebruiken, mail dan naar copyright@trouw.nl.
© 2020 DPG Media B.V. - alle rechten voorbehouden