Laatste lijmpoging moet chaos voorkomen
De verzamelde wielerploegen deden gisteren een laatste oproep aan de strijdende partijen om samen een uitweg uit de impasse te vinden. „We zitten in een doodlopende straat.”
Patrick Lefevere voelde zich gisteren in Brussel als een kind waarvan de ouders willen gaan scheiden en dat een laatste verzoek doet om vader en moeder samen aan tafel te krijgen voor een lijmpoging. Zijn metafoor had betrekking op de internationale wielerunie UCI aan de ene kant en de organisatoren van de drie grote ronden aan de andere.
De verenigde Pro Tour-ploegen (IPCT), waarvan Lefevere voorzitter is, nodigden die twee kemphanen gisteren uit om maandag in Brussel een ultieme poging te doen om samen een uitweg te vinden in de impasse die de laatste weken is ontstaan.
Theo de Rooij, directeur van de Rabobankploegen, wilde optimistisch blijven. „Dit moet het laatste redmiddel zijn om de sport uit een fundamentele crisis te halen. Het gezonde verstand moet zegevieren.”
Het conflict tussen de UCI en de organisatoren, aangevoerd door Toureigenaar ASO, om de macht in het wielrennen bereikte de afgelopen dagen een dieptepunt. UCI-voorzitter Pat McQuaid dreigde de ploegen met schorsingen en boetes, zelfs gistermorgen nog per mail, als ze volgende week zondag in Parijs-Nice starten. Van de andere kant liet ASO-directeur Patrice Clerce weten dat een boycot van deze door ASO georganiseerde koers consequenties zal hebben. Dan zijn de ploegen ook niet welkom in andere ’ASO-koersen’ als Parijs-Roubaix en de Ronde van Frankrijk.
In een verklaring liet de IPCT gisteren blijken dat wielrenners hun vak willen uitoefenen en dat ze zich niet willen laten chanteren. Ze willen Parijs-Nice rijden. Daarmee zetten ze de UCI in feite voor het blok. De Rooij: ,,Ik kreeg de laatste dagen elke dag twee, drie mails, met dreigementen, ik las persverklaringen, communiqués. Staken, boycotten, dreigen met allerlei maatregelen, zo willen we niet met elkaar omgaan. Dan is de schade voor het wielrennen nóg veel groter.”
De verenigde ploegen zaten altijd op één lijn met de UCI. Uit de koker van de internationale federatie is het plan gekomen voor de Pro Tour. Teams konden in ruil voor veel (financiële) verplichtingen een licentie kopen die hen het startrecht gaf in alle grote wedstrijden. ASO en haar partners in Spanje (Unipublic) en Italië (RCS) wilden liever meer zeggenschap houden over hun deelnemersveld. Afgelopen jaar wendden deze organisatoren zich af van de Pro Tour. Volgens de UCI schenden ze daarmee een afspraak uit 2004. ASO bestrijdt dat er ooit een hard akkoord is geweest.
De ploegen kiezen nu eieren voor hun geld. Ze willen de organisatoren niet voor het hoofd stoten. Ze waren het vorig jaar al eens met de wens van ASO om het aantal Pro Tour-licenties van twintig naar achttien te brengen. „Dat hebben we de UCI ook gemeld”, merkte Lefevere gisteren op. Maar de UCI besloot later toch om licenties te verkopen aan Astana en Unibet.com. Deze ploegen rekenen nu op algemeen startrecht, maar voor ASO is Unibet niet welkom. De kans is nu groot dat de ploegen hun collega’s van Astana en Unibet slachtofferen om ASO tegemoet te komen. In dat geval zijn de financiële en juridische gevolgen voor de UCI groot. De Rooij: „Wij zijn altijd loyaal geweest aan de UCI, maar nu zitten we in een doodlopende straat.”
Tussen de regels door werd duidelijk dat de ploegmanagers zich de laatste weken aan het gedrag van UCI-voorzitter McQuaid hebben geërgerd. Lefevere: „Ik heb met grote ogen zitten kijken naar wat er zich afspeelde. Het is mijn stijl niet.” Aan het ’doemscenario’ van een nieuw echec maandag durfde niemand in Brussel gisteren te denken. Dan is de chaos niet te overzien. De Rooij zei dat de ploegen dan vermoedelijk individueel gaan beslissen. Maar Lefevere zei: „We blijven één lijn trekken.”