'Laatste keer deed ik er vijftien uur over'

Baukje de Jong - Spoor (67) uit Oudega (Smallingerland) reed de tocht in 1985, 1986 en 1997 uit. In haar jonge jaren was De Jong derde van Nederland bij het kortebaan schaatsen. Ze werkte tot haar 62ste in de kantine van een bedrijf:

"Als ik stukjes van de route probeer, voel ik die spanning: Yes! Maar ik moet het nog zien. Die berichten over oplopende temperaturen baren me zorgen.

De kans dat ik de finish haal is honderd procent. We hebben een groepje waar we twee keer per week mee trainen op Thialf. Voor de Elfstedentocht eigenlijk. Al vijftien jaar wachten we erop.

Het zou mijn vierde keer worden. In 1985 was ik net afgereisd naar Polen om daar een alternatieve Elfstedentocht te rijden. De toenmalige weerman Hans de Jong had gezegd dat je in Nederland eieren kon zoeken. Maar toen ging het me toch vriezen. We zijn teruggekeerd.

Ik had drie dagen niet geslapen en versliep me op de dag van de tocht bijna. Een schaatsmaat moest me wakker maken: Baukje, Baukje, je rijdt vandaag de Elfstedentocht!

Ik heb er toen vijftien uur over gedaan, kwam om drie uur binnen. De laatste keer finishte ik in het donker. Mensen die in het donker aankomen verdienen een extra kruisje.

Ik gebruik gewone noren. Die klappers, daar ben ik van thuisgekomen. Twee jaar geleden ben ik ermee voorover geslagen op het ijs. Ik lag een week in het ziekenhuis. Ik heb nu ook een helm op."

undefined

Meer over

Wilt u iets delen met Trouw?

Tip hier onze journalisten

Op alle verhalen van Trouw rust uiteraard copyright.
Wil je tekst overnemen of een video(fragment), foto of illustratie gebruiken, mail dan naar copyright@trouw.nl.
© 2022 DPG Media B.V. - alle rechten voorbehouden