Laatste kans voor Nico Lunenburg

ROTTERDAM (ANP) - Varkensslachter Nico Lunenburg mag nog een keer proberen zijn voormalig eigendom, de varkensslachterij in Oudewater, open te houden. De huidige eigenaar van de slachterij, het vleesconcern CHV/Encebe, is bereid nog een keer te luisteren naar de argumenten van de oudeigenaar, die per se de slachterij wil openhouden. Het vleesconcern besloot hiertoe gisteren na een oproep van de president van de rechtbank in Rotterdam, mr. L. ter Kuile, die een kort geding behandelde dat Lunenburg had aangespannen.

Het vleesconcern wil de vestiging in Oudewater, tot 1989 eigendom van Lunenburg, sluiten omdat de branche met een forse overcapaciteit kampt. Lunenburg wil dat koste wat het kost voorkomen en de slachterij terugkopen. Hij beschouwt de slachterij als zijn erfgoed en wil niet dat de werknemers op straat komen te staan.

Gesteund door de ondernemingsraad spande hij dan ook een kort geding aan, waarin hij eiste dat CHV/Encebe nu eindelijk eens serieus met hem gaat onderhandelen over overname.

Door een eventuele overname worden twee vliegen in een klap geslagen, aldus Lunenburg en zijn raadslieden. In Oudewater blijft de werkgelegenheid van zo'n tweehonderd man in stand en bovendien kan Lunenburg 'nieuwe stijl' een bijdrage leveren aan de sanering van de varkensbranche die met een grote overcapaciteit te maken heeft. Lunenburg is namelijk van plan om een aantal kleinere slachterijen op te kopen. Die zou hij willen omvormen tot verwerkingsbedrijven, waardoor de slachtcapaciteit wordt verminderd.

CHV/Encebe ziet helemaal niets in de plannen van de Oudewaterse varkensslachter. Raadsman G. van der Flier betoogde dat er helemaal geen rechtsgrond bestaat die zijn client dwingt om overnamebesprekingen met Lunenburg te beginnen.

Bovendien kloppen de argumenten van Lunenburg niet, aldus Van der Flier. Als Oudewater wordt gesloten, betekent dat volgens hem allerminst dat alle werknemers op straat komen te staan. Het gros kan bij andere vestigingen van CHV/Encebe worden onderbracht. Daar komt bij dat als Lunenburg kleine slachterijen gaat opkopen ook daar werkgelegenheid verdwijnt.

De rechtbankpresident was het met Van der Flier eens dat er geen termen aanwezig zijn om CHV/Encebe te dwingen met Lunenburg in onderhandeling te treden. "Maar als ik mijn hart volg dan zeg ik: het plan van Lunenburg moet nog een keer worden besproken en worden verdedigd" , zei hij in zijn Salomonsoordeel. "Dat is het appel dat ik doe. Het draagvlak van de besluiten die straks worden genomen moet worden verbreed" .

CHV/Encebe gaf gedeeltelijk toe. Van daadwerkelijke onderhandelingen zal geen sprake zijn, maar Van der Flier zegde namens de directie toe dat het concern de groepsondernemingsraad, die komende vrijdag een advies over de sluiting van Oudewater uitbrengt, "dringend te vragen Lunenburg uit te nodigen voor een toelichting op zijn plannen" . Een afvaardiging van de directie zal bij dat gesprek aanwezig zijn.

Meer over

Wilt u iets delen met Trouw?

Tip hier onze journalisten

Op alle verhalen van Trouw rust uiteraard copyright. Linken kan altijd, eventueel met de intro van het stuk erboven.
Wil je tekst overnemen of een video(fragment), foto of illustratie gebruiken, mail dan naar copyright@trouw.nl.
© 2020 DPG Media B.V. - alle rechten voorbehouden