Laatste kans voor Merkel en Schulz

Bondskanselier Merkel (R) en SPD-leider Schulz. Beeld AFP

De langste regeringsvorming in de naoorlogse geschiedenis van Duitsland is in een beslissende fase beland. De politieke toekomst van bondskanselier Merkel en SPD-leider Schulz staat op het spel. 

Na vijf dagen van intensieve verkennende gesprekken waren CDU/CSU en SPD er vanavond laat nog niet uit of ze willen gaan onderhandelen over een regeringscoalitie. De twee grootste partijen van Duitsland hadden zich tot vandaag gegeven om te kijken of ze een samenwerking in principe zien zitten, maar er bleef onenigheid over kernthema’s.

De druk op de verkenners is groot: mislukken hun gesprekken, dan draait het zeer waarschijnlijk uit op nieuwe verkiezingen, met alle instabiliteit voor het land en Europa van dien, plus nog eens grote onzekerheid over de politieke toekomst van CDU-leider Angela Merkel en SPD-leider Martin Schulz.

Record

De regeringsvorming in Duitsland is nu al de langste uit de geschiedenis van de naoorlogse Bondsrepubliek. De afgelopen jaren vormden de christen-democraten en de sociaal-democraten een zogeheten ‘grote coalitie’. Een reprise daarvan lag voor hand na de verkiezingen in september, maar de SPD had zo’n gevoelig pak slaag gekregen – de uitslag was historisch laag – dat de partij voor de oppositie koos. CDU-leider Angela Merkel moest het eerst met meerdere kleinere partijen proberen. Dat mislukte, na weken vol stroperig overleg – waarna Merkel alsnog bij de SPD aanklopte. Schulz ging na lang aarzelen overstag.

De partijen deden er deze week alles aan om de verkenningen vlot en rimpelloos te laten verlopen. Zo was afgesproken: er wordt niets gelekt aan de pers en per dag voert maar een iemand voor beide partijen het woord voor de camera’s. Bij de vorige verkenningen, in november, doken om de haverklap documenten en voorlopige akkoorden op in de pers, en stapten alle deelnemers naar eigen goeddunken voor de microfoons, vaak om gal te spuwen. Bevorderlijk voor de verhoudingen tussen de zogeheten Jamaica-partijen (CDU/CSU, FDP en Groenen) was dat niet.

Klimaatdoelen

Dit keer moest het anders. Maar ook deze week werd er voor de beurt gepraat en gelekt. Zo zou zijn afgesproken dat CDU/CSU en SPD officieel erkennen dat Duitsland de klimaatdoelen voor het jaar 2020 niet gaat halen. Duitsland stelde zichzelf ten doel in dat jaar 40 procent minder broeikasgassen uit te stoten als in 1990. De nieuwe coalitie zou die ambitie willen opgeven. Wel zou er een commissie komen om te kijken wanneer Duitsland kan stoppen met kolen.

Over de moeilijkste onderwerpen heerste tot op het laatste moment onenigheid. Dat ging bijvoorbeeld om thema’s als belastingen – de sociaal-democraten willen rijken harder belasten – en de migratie: moet er een bovengrens komen aan het op te nemen­­ vluchtelingen (eis van CSU) en moet gezinshereniging mogelijk zijn? Speerpunt van de SPD is het invoeren van een ‘burgerverzekering’, dat het onderscheid tussen privaat en wettelijk verzekerden zou opheffen, iets waar de christen-democraten mordicus tegen zijn. Schulz benadrukte vandaag tot slot dat een regering met hem erin vooral een ‘sterk Europa’ als topprioriteit zal hebben.

Het zijn thema’s waarover vandaag nog geen overeenstemming werd bereikt. Mochten de verkenners er vrijdag wel uitkomen, dan duurt het nog even voordat de echte onderhandelingen beginnen. Eerst zijn er nog enkele formele hordes. Zo moet het SPD-partijbestuur nog instemmen met de onderhandelingen; vrijdag vergadert het erover. Een afwijzing is onwaarschijnlijk. Daarna moeten de SPD-leden­­ er nog over stemmen, tijdens een partijdag op 21 januari. Daar is meer weerstand te verwachten.

Meer over

Wilt u iets delen met Trouw?

Tip hier onze journalisten

Op alle verhalen van Trouw rust uiteraard copyright. Linken kan altijd, eventueel met de intro van het stuk erboven.
Wil je tekst overnemen of een video(fragment), foto of illustratie gebruiken, mail dan naar copyright@trouw.nl.
© 2020 DPG Media B.V. - alle rechten voorbehouden