'LAATSTE KANS OP EEN MILJOEN'

Eventueel adresgegevens: Legio-Lease, Schipholweg 5-7, 2316 XB Leiden, tel: 071-225391

Gewone obligaties wordt jaarlijks een vast percentage rente vergoed. Het NKI volgde evenwel een andere methode. Om de kosten van de tien-jarige obligatielening ter waarde van 275 miljoen gulden te drukken, werd besloten deze keer geen rente uit te keren, maar in plaats daarvan onder de houders van de stukken iedere maand een 'premie' van een miljoen gulden te verloten. Op die manier zou het NKI over zijn obligatielening op jaarbasis slechts een rente van 4,4 procent hoeven te voldoen.

De NKI-loterij werd evenwel een teleurstelling. Dat wil zeggen niet voor het NKI zelf, want dat kreeg z'n lening, maar voor de banken die de emissie van de premie-obligaties van duizend gulden per stuk hadden gegarandeerd.

De kans een miljoen gulden op je bank- of girorekening bijgeschreven te krijgen, bedroeg slechts 1 op 275 000. En ondanks het goede doel, voor veel mensen is dat kennelijk te weinig. De premie-obligatielening mislukte en de banken bleven met een groot aantal stukken zitten.

Vervijfvoudigd

Financiele uitvinder Piet Bloemink zag echter een gat in de markt. Via een simpele 'lease-constructie' zette hij de NKI-loterij op z'n kop. Goklustigen kunnen bij hem geld lenen voor de aankoop van vijf NKI-obligaties. Het goede doel is inmiddels achter de horizon verdwenen, maar nu is de kans op de premie van een miljoen maar liefst vervijfvoudigd, namelijk 1 op 55 000. Bloemink en diens bedrijfje Legio-Lease in Leiden noemen zich daarom 'kampioen kansrijk'. En dat is zeker waar, want de Staatsloterij is met een kans op de hoofdprijs van 1 op 2 078 333 beslist een stuk minder aantrekkelijk.

Aftrekbaar

Als kosten voor deelname aan het 'Legio-premieplan' brengt Bloemink een rente van 17 procent over het geleende bedrag in rekening. Omdat de beurskoers van de NKIobligaties op het ogenblik lager is dan de oorspronkelijke waarde, gaat het om zo'n 4 500 gulden. De gevraagde rente komt daarmee neer op een maandbedrag van circa 66,50 gulden. Die rente is echter fiscaal aftrekbaar. "Aan uw kansen om miljonair te worden betaalt de belasting dus flink mee" , roept Bloemink in een reclame-folder. Bovendien ontvangt de obligatie-houder bij de aflossing van de lening (op 1 juni 1998) als 'troostprijs' het verschil tussen de huidige lage beurskoers en de nominale waarde, ofwel pakweg 250 gulden. Ook die koerswinst is belastingvrij, juicht hij.

Het gokspelletje van Bloemink is uitgekookt, maar de tijd dringt. De NKI-loterij duurt nog maar vijf jaar, dus het aantal keren dat je kans maakt op de miljoen, wordt maand na maand minder.

Bovendien is het aantal op de Amsterdamse effectenbeurs verkrijgbare NKI-obligaties beperkt. Alleen de stukken die de banken nog op de plank hebben liggen, zijn zo'n beetje in de aanbieding. En als dat aanbod opdroogt, gaan de beurskoersen omhoog en houdt het spelletje vanzelf op. Wat Legio-Lease daarna gaat doen, houdt uitvinder Bloemink nog in het vage.

Meer over

Wilt u iets delen met Trouw?

Tip hier onze journalisten

Op alle verhalen van Trouw rust uiteraard copyright. Linken kan altijd, eventueel met de intro van het stuk erboven.
Wil je tekst overnemen of een video(fragment), foto of illustratie gebruiken, mail dan naar copyright@trouw.nl.
© 2021 DPG Media B.V. - alle rechten voorbehouden