Laatste deel Nixon-tapes vrijgegeven

President Richard M. Nixon in 1974. Beeld ap
President Richard M. Nixon in 1974.Beeld ap

Het laatste deel van de zogenoemde Nixon-tapes is woensdag vrijgegeven. De opnames hebben luisteraars sinds de jaren zeventig een uniek kijkje geboden in het leven van een van de meest omstreden Amerikaanse presidenten ooit.

Het gaat om 340 uur audiomateriaal, te downloaden van de site van de Nixon Library. Ook zijn er 140.000 pagina's met memo's en andere documenten vrijgegeven. Onder meer toekomstige presidenten zoals Ronald Reagan, George H.W. Bush en Gerald Ford zijn op de nieuwe tapes te horen, schrijft de New York Times.

Ook gesprekken met Henry Kissinger en de Braziliaanse voetballegende Pelé werden opgenomen. Daarnaast is een ontmoeting tussen Nixon en Sovjet-leider Leonid Brezjnev opgenomen. Het is de enige opname van een bespreking tussen de leiders van de VS en de Sovjet-Unie die ooit op band is vastgelegd. Een week later hielden Nixon en Brezjnev een historische top.

Opnameapparatuur
In 1971 besloot Nixon op bepaalde plekken in het Witte Huis - waaronder de Oval Office en de kamer waar het kabinet bijeenkomt - opnameapparatuur te plaatsen. Anders dan bij eerdere presidenten, die ook opnames maakten van gesprekken in het Witte Huis, begonnen de opnames van Nixons systeem zodra iemand begon te spreken.

De opnames waren uiteindelijk de nagel aan de doodskist van Nixons politieke carrière, aangezien er op te horen was hoe hij betrokken was bij het Watergate-schandaal. De opnames die woensdag zijn vrijgegeven beslaan de periode van 9 april tot 12 juli 1973. Op 13 juli onthulde Alexander Butterfield, een stafmedewerker van het Witte Huis, in een getuigenis in het Congres het bestaan van de tapes. Daarna werden de opnames gestaakt.

In totaal werd tijdens het presidentschap van Nixon in het Witte Huis ruim 3700 uur aan gesprekken vastgelegd. Delen van de Nixon-tapes die eerder werden vrijgegeven boden een uniek kijkje in de denkwijze van de president. In de opnames die in 2010 werden vrijgegeven gaf Nixon af op allerlei bevolkingsgroepen: joden waren 'onuitstaanbaar', zwarten waren het product van 'inteelt', bij Italiaanse Amerikanen zat 'een steekje los' en Ierse Amerikanen konden 'niet drinken' en waren 'gemeen'.

Paranoia
Ook kwam Nixons paranoia naar voren en zijn haast obsessieve fascinatie met de familie Kennedy. Hij liet Ted Kennedy door de autoriteiten in de gaten houden in de hoop hem te kunnen betrappen op een affaire.

Nadat het bestaan van de opnames aan het licht was gekomen nam het Congres in 1974 een wet aan om de banden te bemachtigen en te voorkomen dat Nixon ze zou vernietigen. Nixon verzette zich tegen de wet en de strijd eindigde uiteindelijk bij het Hooggerechtshof, dat het Congres in het gelijk stelde.

Door de onthulling van de opnames keerden uiteindelijk ook de Republikeinen in het Congres zich tegen hun president, waardoor de afzetting van Nixon een gedane zaak leek. Nixon besloot het Congres voor te zijn en trad op 9 augustus 1974 af.

De orginele recorder en een tape. Beeld ap
De orginele recorder en een tape.Beeld ap
Meer over

Wilt u iets delen met Trouw?

Tip hier onze journalisten

Op alle verhalen van Trouw rust uiteraard copyright. Linken kan altijd, eventueel met de intro van het stuk erboven.
Wil je tekst overnemen of een video(fragment), foto of illustratie gebruiken, mail dan naar copyright@trouw.nl.
© 2021 DPG Media B.V. - alle rechten voorbehouden