Laatste bloemencorso Aalsmeer

De zestigste editie van het jaarlijkse Aalsmeerse Bloemencorso op zaterdag 1 september is meteen de laatste. Bloemenveiling Aalsmeer trekt zich terug als hoofdsponsor.

Op het erf van de kwekerij van Maarten Maarse in Aalsmeer staan Jac Weij en Erwin Lakenveld op een platte kar. De twee leden van het team Oosteinderweg-Noord meten en zagen twee planken, waar straks buxusstruiken tussen moeten om de corsowagen te versieren. Maarse staat erbij met de bouwtekening van een kar met gemarmerde zuilen en sierlijke krullen: een Strausswagen waarop tijdens de tocht een heel orkest ’André Rieu muziek’ gaat spelen.

De Strausswagen is de laatste kar die het team van Maarse maakt. Na zestig jaar houdt het Aalmeerse Bloemencorso op te bestaan, want de bloemenveiling trekt zich terug als hoofdsponsor: „Het corso is een regionaal evenement en de veiling heeft een internationale uitstraling, dat past gewoon niet meer bij elkaar”, zegt Adriënne Lansbergen van de veiling.

Arie Buijs, de voorzitter van het Aalsmeerse Corsobestuur, vindt het ’bijzonder jammer’, maar ook begrijpelijk. „Het corso heeft zijn tijd gehad. Twintig, dertig jaar geleden was het een uitje. De NCRV maakte er nog televisieprogramma’s over. Dat is nu allemaal anders. Mensen zijn mobieler en delen hun weekeinde anders in. Het corso heeft niet meer de aandacht die het vroeger had.”

„De uitdaging en een brok gezelligheid. Die gaan we missen”, zegt Maarse. „Het samen bouwen aan de wagen, maar ook het corso zelf. Het was een traditie, die eerste zaterdag van september. Dan kwam familie op bezoek en zat iedereen op stoeltjes langs de kant van de weg. En als je ’s avonds terugkwam uit Amsterdam, zaten ze er weer.”

De Strausswagen is de vierendertigste wagen die Maarse met het tienkoppige team Oosteinderweg-Noord bouwt en versiert. Maarse nam het werk over van zijn vader en nu stond zijn eigen zoon op het punt het werk van hem over te nemen.

Aan die familietraditie komt nu dus een eind. „Volgend jaar hebben we een gat in de zomer”, zegt Maarse. „Al die jaren zijn we van april tot eind augustus toch vrij intensief bezig geweest.”

De veiling kondigde vier jaar geleden al aan dat ze na deze zestigste editie van het corso met de sponsoring zou stoppen. „Ruim op tijd om andere financiers te vinden”, zegt de veiling. Volgens Buijs gaat het vinden van zo’n grote sponsor echter nooit lukken. „De veiling stond altijd garant voor ruim één miljoen bloemen en een fiks geldbedrag voor de verdere organisatie”, zegt Buijs. „Dat bedrag is zonder veiling nooit op te brengen. Daarom houden we er echt mee op, want we hebben geen zin om een corso op de weg te zetten dat een slap aftreksel is van wat het geweest is.”

Meer over

Wilt u iets delen met Trouw?

Tip hier onze journalisten

Op alle verhalen van Trouw rust uiteraard copyright. Linken kan altijd, eventueel met de intro van het stuk erboven.
Wil je tekst overnemen of een video(fragment), foto of illustratie gebruiken, mail dan naar copyright@trouw.nl.
© 2020 DPG Media B.V. - alle rechten voorbehouden