Laatste Avondmaal Jezus dag eerder

Het Laatste Avondmaal van Leonardo da Vinci. FOTO BRUNOPRESS Beeld bruno
Het Laatste Avondmaal van Leonardo da Vinci. FOTO BRUNOPRESSBeeld bruno

Christenen geloven dat het Laatste Avondmaal van Jezus en zijn discipelen plaats vond op Witte Donderdag. Maar volgens professor Colin Humphreys was het een dag eerder, namelijk op de woensdag voor Jezus gekruisigd werd. Door verschillend gebruik van kalenders is de verwisseling van dagen mogelijk geworden.

Dit stelt Humphreys in zijn vandaag vrijgegeven onderzoek. Hij baseert zijn conclusie op research van bijbelse, historische en astronomische bronnen. In juni verschijnt zijn boek 'The Mystery of the Last Supper'. Hierin schrijft de professor van de Universiteit van Cambridge dat Jezus, net als de evangelisten Mattheüs, Marcus en Lucas waarschijnlijk een andere kalender gebruikte dan Johannes.

Volgens Johannes vond het laatste avondmaal plaats voor het begin van het Joodse paasfeest, terwijl deze gebeurtenissen volgens Jezus, Mattheüs, Marcus en Lucas op hetzelfde moment plaatshadden. Dit kan ook betekenen dat Jezus zijn arrestatie, verhoor en berechting niet plaats vonden op één avond.

'Voor bijbelgeleerden is dit al eeuwen een raadsel. Iemand zei zelfs eens dat het het lastigste onderwerp van het Nieuwe Testament is', aldus Humphreys. Hij vervolgt: 'Als je kijkt naar het aantal gebeurtenissen tussen het Laatste Avondmaal en de kruisiging kom je tot de conclusie dat het er heel veel zijn. Het is bijna onmogelijk dat die gebeurtenissen allemaal hebben plaatsgevonden tussen donderdagavond en vrijdagochtend. Bovendien is het paasfeest te belangrijk voor het Joodse volk. Ze zouden dit nooit verwarren met iets anders.'

Meer over

Wilt u iets delen met Trouw?

Tip hier onze journalisten

Op alle verhalen van Trouw rust uiteraard copyright. Linken kan altijd, eventueel met de intro van het stuk erboven.
Wil je tekst overnemen of een video(fragment), foto of illustratie gebruiken, mail dan naar copyright@trouw.nl.
© 2021 DPG Media B.V. - alle rechten voorbehouden