Laatste 'avondje NAC' warm aanbevolen

Van onze sportredactie AMSTERDAM - Een brand op de houten staantribune, negen gele kaarten, waarvan twee voor Abdellaoui, en ook nog een 5-1 zege op Heerenveen. Het laatste 'avondje NAC' aan de Beatrixstraat zullen de Bredase supporters niet gauw vergeten.

De brand was veroorzaakt door de fakkel van een 20-jarige supporter. In enkele minuten was de tribune, waarop 1200 mensen stonden, ontruimd. Er raakte niemand gewond. De brandweer had het vuur snel onder controle. Vijftig meter van de overkapping ging verloren. De dader werd later aan de hand van videobeelden aangehouden. De man zegt dat het een ongelukje is geweest. Hij is later, na overleg met de officier van justitie, weer vrijgelaten. De wedstrijd begon drie kwartier te laat. Een paar seconden later stonden beide ploegen weer bij de middenlijn, want Wouden deponeerde de bal in een recordtijd achter Karelse. De snelle aanvaller maakte dankbaar gebruik van de niet attente Atmodikoro, die na negen seconden niet reageerde op een pass van Hansma.

NAC had het aanvankelijk moeilijk en ontsnapte aan een tweede tegendoelpunt bij een vrije trap van Kornejev. Pas na een half uur kwam de thuisclub op gang en kreeg daarbij alle hulp van Luijten die zich met zijn optreden volkomen belachelijk maakte. De Limburgse arbiter liet toe dat Abdellaoui en Sier met elkaar op de vuist gingen. Na dat incident raakte Luijten de kluts kwijt. Hij gaf NAC heel gemakkelijk een strafschop na een handsbal van Hansma, die verder door niemand werd gezien. Abdellaoui, die even later geel kreeg na een wilde charge op Tobiasen, benutte de strafschop.

Vlak voor rust werd het 2-1 toen Brusselers de bal na een vrije trap van Lokhoff over doelman Swager stifte. Op weg naar de kleedkamer kreeg Heerenveen-trainer De Haan het aan de stok met Luijten en moest daardoor de tweede helft vanaf de tribune volgen. “Zijn tolerantiegrens ligt laag. Die man heeft totaal geen verstand van voetbal. Hij voelt het spelletje helemaal niet aan”, zei De Haan.

De Bredanaars speelden het grootste gedeelte van die tweede helft met tien man, omdat Abdellaoui na een tweede gele kaart werd weggestuurd. Een 16-jarige jongen uit Hindeloopen, die discriminerende teksten naar hem riep, werd aangehouden. Abdellaoui heeft gezegd aangifte te zullen doen.

Tot grote hilariteit van het publiek raakte zelfs de vierde scheidsrechter in de war toen Luijten voor de zoveelste maal geel trok. Deze keer was Tomasson het slachtoffer.

Volgens de vierde man was het de tweede gele kaart voor de Deen. Hij riep Luijten daarom bij zich om de administratie te vergelijken, maar Tomassen mocht blijven staan. De wedstrijd was toen overigens al gespeeld, want na een pass van Gaasbeek was Arnold veel eerder bij de bal dan doelman Swager. De Australische aanvaller, die vlak voor tijd onder een staande ovatie werd gewisseld, maakte ook het vierde Bredase doelpunt. Het feest werd nog groter toen Atmodikoro 5-1 maakte.

RKC - De Graafschap

De Graafschap zit in de gevarenzone. De ploeg uit Doetinchem speelde tegen RKC alsof ze graag wil meedoen in de nacompetitie. De Waalwijkers kwamen razendsnel op voorsprong en maakten er daarna een trainingspartijtje van: 5-0.

Al na 27 seconden had Petrovic de bal achter de hopeloos grabbelende Olyslager gelegd. Het leek of De Graafschap met de gedachten nog vertoefde in de bus, die te laat in Waalwijk was gearriveerd door een file.

De enige kans voor De Graafschap in de eerste helft was voor aanvoerder Meyer, die van dichtbij hoog overschoot. Vlak voor rust frommelde RKC-spits Wijnhard zijn zevende competitietreffer over de doellijn: 2-0.

De Graafschap, zonder Lukassen en Oosterhuis, bleef ook na rust prutsen. Niets lukte bij de Gelderse formatie, terwijl RKC langzamerhand aan 'gallery-play' ging doen. In de 49ste minuut maakte de Bosnische gelegenheids-rechtsback Kalezic zijn eerste doelpunt in de Nederlandse competitie. Middenvelder Van Aerde profiteerde in de 66ste minuut van goed voorbereidend werk van Van Arum en Wijnhard: 4-0. In de 79e minuut ontsnapte De Graafschap aan nog meer ellende. Olyslager maakte in een één-tegen-één duel met invaller Dick Schreuder hands. Arbiter IJkhout toonde medelijden en slechts de gele kaart, waar rood op zijn plaats was geweest.

De niet geflatteerde 5-0 kwam er nog wel. In de laatste minuut ging Muller over de knie bij Godee: strafschop. Muller benutte die zelf.

Fortuna - Vitesse

In de strijd om Europees voetbal heeft Vitesse in een week acht punten verloren aan drie degradatiekandidaten. Na de verloren wedstrijden tegen Go Ahead en De Graafschap kwamen de Arnhemmers zaterdag in het uit-duel met Fortuna Sittard niet verder dan een schamel puntje: 0-0.

De wedstrijd was slaapverwekkend. Niet verliezen stond voor beide ploegen voorop. In die opdracht slaagden de 22 spelers met verve. Vitesse was in negentig minuten niet één keer gevaarlijk, Fortuna twee keer, beide keren voor de pauze via Lanckohr en Van der Weert.

Vitesse miste Makaay. De spits raakte donderdag geblesseerd aan een elleboog en moet minimaal twee weken rust houden.

Sparta - Volendam

Een fluwelen kopbal van Gérard de Nooijer via de paal drukte zaterdag in een notedop een wereld van verschil tussen Sparta en FC Volendam uit: 1-0. De ene helft van de Spartaan-tweeling-voor-het-leven deed, een dag na de ondertekening van het vierjarig contract, hij veel nadrukkelijker mee dan zijn tweelingbroer Dennis in de spits. Niet alleen met zijn doelpunt in de 62ste minuut. Pal voor tijd sloeg Gérard, opspringend met de lange Govedarica, de bal uit zijn eigen doelgebied. De Nooijer ging er onmiddellijk kronkelend van pijn bij liggen en kreeg van scheidsrechter Van Vliet een vrije trap mee in plaats van een strafschop tegen.

Het zou de beloning zijhn geweest voor een fel slotoffensief van Volendam, dat daarvoor te langdradig en te slap had gespeeld. Sparta had het duel al meermalen kunnen beslissen. Groenendijk, Krijgsman (van de lijn gehaald) , Van der Laan en Dennis de Nooijer produceerden bijna allemaal afzwaaiers.

Go Ahead - FC Twente

FC Twente klaarde in Deventer een onverwacht simpel klusje. De formatie van trainer Meyer won met 3-1 van Go Ahead, dat geen vuist kon maken. Minder blij was de Duitse trainer met zijn fans. Zij hadden hem hulde betuigd met het bedenkelijke lied 'Hansi Meyer, unser Führer'. “Dat zijn domme mensen die niet weten wat zij zingen”, zei hij.

Aanvoerder Ten Caat brak na een saai eerste half uur het duel open. Uit een vrije trap schoot via zijn teamgenoot Hoogma raak. Go Ahead, dat kreeg nauwelijks kansen kreeg, zette alleen na rust even aan. Het verzet werd na een kwartier gebroken, toen Ellerman de bal tegen de touwen kopte. Acht minuten voor het einde werd het 0-3. Bosvelt schoot de bal via Hulshoff in het doel. Een minuut later kreeg Go Ahead een strafschop nadat invaller Sikora tegen de vlakte ging. Heering wist raad met dit buitenkansje.

Meer over

Wilt u iets delen met Trouw?

Tip hier onze journalisten

Op alle verhalen van Trouw rust uiteraard copyright.
Wil je tekst overnemen of een video(fragment), foto of illustratie gebruiken, mail dan naar copyright@trouw.nl.
© 2021 DPG Media B.V. - alle rechten voorbehouden