Laatste Argentijnse dictator veroordeeld

amsterdam – De Argentijnse oud-dictator Reynaldo Bignone is dinsdag veroordeeld tot 25 jaar gevangenisstraf wegens zijn betrokkenheid bij ontvoering, marteling en moord ten tijde van het militaire schrikbewind in Argentinië bijna dertig jaar geleden.

Bignone stond terecht voor misdaden die hij vóór zijn aantreden als president in 1982 gepleegd zou hebben. Hij was van 1976 tot 1978 tweede opzichter van het grootste militaire kamp in Argentinië, dat in die jaren vier geheime detentiecentra herbergde. Hier zouden zeker 4000 onschuldige burgers gemarteld en vermoord zijn, zeggen mensenrechtenorganisaties.

In het detentiecentrum in Buenos Aires werden talloze vrouwen verkracht. Zeker 500 baby’s, die in het kamp geboren zijn, zouden direct na de geboorte door militaire gezinnen geadopteerd zijn.

De rechtbank in San Martín achtte de medeplichtigheid van Bignone in 56 gevallen bewezen. De rechter oordeelde dat zich onder zijn leiding „zeer ernstige misdaden tegen de menselijkheid hebben voorgedaan”. Vijf ex-officieren werden eveneens schuldig bevonden en kregen gevangenisstraffen van 17 tot 25 jaar opgelegd. De nu 82-jarige Bignone was zelf niet in de rechtzaal aanwezig toen het vonnis bekend gemaakt werd. Hij heeft sinds 2006 huisarrest.

De uitspraak werd met applaus ontvangen door familieleden van de slachtoffers en overlevenden.

Bignone was de laatste dictator van het regime dat in 1983 plaats moest maken voor de democratische regering van Raúl Alfonsin. Jarenlang wist hij gerechtelijke procedures te omzeilen. Tot 2005, toen amnestieregelingen voor politici uit de tijd van de junta nietig werden verklaard door de Hoge Raad in Buenos Aires.

Bignone zei eerder onschuldig te zijn. „In vredestijd betekent de verdwijning van een persoon iets anders dan in tijden van oorlog.”

In de periode 1976-1983 (de ’Vuile oorlog’) zijn volgens mensenrechtenorganisaties 30.000 mensen door de Argentijnse junta vermoord, in wat het leger zag als een strijd tegen het linkse gevaar. Het precieze aantal slachtoffers blijft onzeker, mede doordat een aantal van hen ’verdween’ nadat zij vanuit vliegtuigen in zee waren geworpen.

Volgens het Argentijnse Centrum voor Juridische en Sociale Studies zijn er nu 1.464 mensen aangeklaagd in verband met de ’Vuile Oorlog’ en zijn er inmiddels 74 veroordeeld.

Meer over

Wilt u iets delen met Trouw?

Tip hier onze journalisten

Op alle verhalen van Trouw rust uiteraard copyright. Linken kan altijd, eventueel met de intro van het stuk erboven.
Wil je tekst overnemen of een video(fragment), foto of illustratie gebruiken, mail dan naar copyright@trouw.nl.
© 2020 DPG Media B.V. - alle rechten voorbehouden