Laatste arbeidspastor van Nederland met pensioen

Weleens een preek gehoord naar aanleiding van een mislukte cao-onderhandeling? Of een mis meegemaakt na het winnen van een grote aanbesteding? Het behoorde tot de taken van het landelijk bureau Dienst in de Industriële Samenleving vanwege de Kerken (Disk). Binnenkort komt er een einde aan de interkerkelijke organisatie. Er is geen belangstelling meer voor bedrijfsaalmoezeniers en industriepredikanten.

De interkerkelijke organisatie was vooral een begrip in de decennia na de oorlog, toen de rooms-katholieke en de protestantse kerk in de verzuilde samenleving ook in het bedrijfsleven aanwezig wensten te zijn. In de jaren zeventig en tachtig van de vorige eeuw waren er zo'n vijftig katholieke bedrijfsaalmoezeniers en twintig protestantse industriepredikanten werkzaam. In 1972 verzamelden verschillende confessionele organisaties onder de naam Disk, met als directeur Hub Crijns.

De industriepastores waren bijna overal in Nederland actief waar bedrijvigheid was. "Bij Hoogovens, in de mijnstreek in Limburg, in de Amsterdamse en Rotterdamse haven, bij Philips, in de Twentse textielindustrie, in Den Haag bij ambtenaren, in de bisdommen Breda, 's-Hertogenbosch en Roermond", somt oud-bestuurslid Adriaan van der Linden op.

Twintig jaar geleden begon door gebrek aan financiën de afbouw van het arbeidspastoraat. Onlangs ging de laatste arbeidspastor - in Bergen op Zoom - met pensioen.

Meer over

Wilt u iets delen met Trouw?

Tip hier onze journalisten

Op alle verhalen van Trouw rust uiteraard copyright. Linken kan altijd, eventueel met de intro van het stuk erboven.
Wil je tekst overnemen of een video(fragment), foto of illustratie gebruiken, mail dan naar copyright@trouw.nl.
© 2021 DPG Media B.V. - alle rechten voorbehouden