Zsa Zsa Gabor en Frederic von Anhalt in 1990. Beeld
Zsa Zsa Gabor en Frederic von Anhalt in 1990.

soap&coHarmen van Dijk

Laat Zsa Zsa's prins maar schuiven

Ze waren al reality-sterren toen het genre nog moest worden uitgevonden: de Hongaarse diva Zsa Zsa Gabor deelde met haar negende echtgenoot een passie voor glamour en schandalen; een dag niet in de tabloids is een dag niet geleefd, vindt prins Frederic nog steeds.

Tijdens een rondje joggen in Boedapest kwam prins Frederic von Anhalt een maand geleden lelijk ten val. De 76-jarige weduwnaar van Zsa Zsa Gabor, Hongarije’s beroemdste diva, was in de stad om een expositie voor te bereiden over zijn vrouw die drie jaar geleden, bijna honderd jaar oud, overleed.

Frederic rent nog elke dag 10 kilometer, zegt hij. Daarbij springt de kwieke bejaarde ook over hindernissen heen. Maar dat ging mis: hij bleef achter een muurtje haken en liep een heup- en dijbeenfractuur op. Sindsdien moet hij rust houden, en ook al doet hij dat afwisselend in zijn suite in het Berlijnse Adlonhotel en zijn appartement in Los Angeles, hij verveelt zich stierlijk. Om de tijd te verdrijven houdt hij de roddelbladen nauwgezet op de hoogte van zijn ziekteproces. De Duitse prins is dol op aandacht, een eigenschap die hij deelde met Zsa Zsa en die ze onmiddellijk in elkaar herkenden, al bij hun eerste ontmoeting.

Witte Rolls-Royce

In 1982 was prins Frederic vanuit Duitsland op de bonnefooi naar Hollywood gegaan. Daar huurde hij een witte Rolls-Royce, trok een uniform aan dat rijkelijk was behangen met medailles en liet zich door een student naar de villa van schrijver Sidney Sheldon rijden. Hij had gehoord dat daar het feestje was waar alle sterren die avond zouden zijn. Een uitnodiging had hij niet, maar Europese adel was natuurlijk altijd welkom. Eenmaal binnen liep hij meteen Zsa Zsa tegen het lijf.

Frederic von Anhalt vlak voor zijn val. Beeld GC Images
Frederic von Anhalt vlak voor zijn val.Beeld GC Images

Frederic was toen pas drie jaar prins. Hij had een klein vermogen opgebouwd met een sauna-imperium in het Ruhrgebied en zo kon hij zijn titel kopen: hij liet zich adopteren door de stokoude prinses Marie-Auguste von Anhalt, schoondochter van de laatste Kaiser. Die truc om een adellijke titel te bemachtigen zou hij nog vaak herhalen: hij adopteerde op zijn beurt nog zeker vier ‘zonen’, die hem allemaal een miljoen betaalden om prins te worden.

Zsa Zsa zal hebben gesmuld van dit verhaal. Ook zij had haar glamourwereld uit het niets gecreëerd. In 1941 was de Hongaars-Joodse schoonheidskoningin op de vlucht voor de nazi’s in Amerika terechtgekomen. Na een paar onbeduidende filmrolletjes begon ze daar aan haar ware carrière: het verzamelen van miljonairs. “Je moet uit liefde trouwen en dat blijven doen tot je die gevonden hebt”, luidde een van haar befaamde tegeltjeswijsheden. Ze liet zich er ongegeneerd op voorstaan dat ze van elk huwelijk beter was geworden: “Ik ben een uitstekende huishoudster, elke keer als ik een man verlaat, hou ik het huis.” En: “Ik heb een man nooit genoeg gehaat om hem zijn diamanten terug te geven.”

Echtgenoot nummer negen

Frederic werd echtgenoot nummer negen. Minder rijk dan zijn voorgangers, maar Zsa Zsa had haar schaapjes inmiddels op het droge en koos ditmaal voor een man die haar snapte en bovendien een kwart eeuw jonger was. Ze genoten van hun sterrenstatus en de schandalen die ze veroorzaakten. Een dag niet in de tabloids was een dag niet geleefd. Dit alles tot afgrijzen van Zsa Zsa’s enige dochter Francesca die stamde uit haar huwelijk met Conrad Hilton, grondlegger van de hotelketen.

Zsa Zsa Gabor krijgt taart van Frederic op haar 95ste verjaardag. Beeld REUTERS
Zsa Zsa Gabor krijgt taart van Frederic op haar 95ste verjaardag.Beeld REUTERS

Volgens Francesca, die al jaren gebrouilleerd was met haar moeder, zorgde Frederic slecht voor Zsa Zsa toen ze de laatste jaren van haar leven ernstig ziek en bedlegerig was. Frederic beweerde juist dat hij niet van haar zijde week. Op hun 25ste trouwdag liet hij een gigantisch billboard plaatsen op Sunset Boulevard met een staatsieportret erop: hij in uniform, zij met diadeem, prins en prinses van Hollywood. “Ze moest giechelen toen ze het op televisie zag”, vertelde hij na Zsa Zsa’s dood in 2016.

In Soap & co bespiegelt Harmen van Dijk wekelijks op de levens van beroemde mensen in Nederland en ver daarbuiten.

Meer over

Wilt u iets delen met Trouw?

Tip hier onze journalisten

Op alle verhalen van Trouw rust uiteraard copyright. Linken kan altijd, eventueel met de intro van het stuk erboven.
Wil je tekst overnemen of een video(fragment), foto of illustratie gebruiken, mail dan naar copyright@trouw.nl.
© 2021 DPG Media B.V. - alle rechten voorbehouden