'Laat zien hoe discriminerend dit plan was'

Voormalig vrachtwagenchauffeur Paul Klein (49) is twintig jaar met tussenpozen in behandeling voor een schizo-affectieve stoornis: risico op psychose en depressie tegelijk.

"Het gaat nu al drie jaar goed met mij, dus ik ben gestopt met de behandeling. Ik wilde dat ook zelf, want een eigen bijdrage is niet te betalen. Ik moet, zoals veel patiënten in de psychiatrie, rondkomen van een uitkering. 200 euro extra kan ik alleen opbrengen als ik mijn brommer wegdoe. Maar dan kom ik nooit meer ergens.

"Ik was boos over de eigen bijdrage. Mijn groep hoort al tot de zwaksten van de samenleving, die werd dan nog eens extra gepakt. Ik doe mee aan de bodemprocedure tegen de minister. Wat mij betreft gaan we daarmee door, om te laten zien hoe discriminerend dat plan was.

"Ik hoop het nu zelf te redden zonder behandeling, maar ik ken anderen die dat niet lukt. Ik heb nu geleerd een netwerk te onderhouden. Mensen die me waarschuwen als ik weer in een psychose dreig te belanden. Het kost me wel moeite, die contacten. Een simpel telefoontje kan me al een dag kosten.

"Het liefst zou ik weer op de vrachtwagen rijden. Voor twee dagen in de week of zo. Als het nodig is, kan ik mijn behandelaar zo weer bellen. Het is prettig dat er dan geen eigen risico is. Anders zou ik de behandeling toch gaan uitstellen. Met alle gevolgen van dien: moet mijn familie mij weer zoeken omdat ik ben verdwenen."

Eerstelijnshulp
Het formatiebesluit dreigt mensen met psychische problemen juist naar de duurste zorg toe te sturen. Daarvoor waarschuwt de Landelijke Vereniging van Eerstelijnspsychologen LVE in een brandbrief aan de betrokkenen bij de formatie. Het schrappen van de eigen bijdrage voor de duurdere specialistische zorg heeft namelijk als bij-effect dat deze zorg voor patiënten goedkoper wordt dan de gang naar de zogeheten eerstelijnspsycholoog, die doorgaans lichtere problemen opvangt. Vorig jaar besloot het kabinet het eigen risico voor de eerste lijn te verhogen van 10 naar 20 euro per sessie.

undefined

Meer over

Wilt u iets delen met Trouw?

Tip hier onze journalisten

Op alle verhalen van Trouw rust uiteraard copyright. Linken kan altijd, eventueel met de intro van het stuk erboven.
Wil je tekst overnemen of een video(fragment), foto of illustratie gebruiken, mail dan naar copyright@trouw.nl.
© 2021 DPG Media B.V. - alle rechten voorbehouden