Commentaar

Laat Wiebes met z’n ministerie verhuizen naar Groningen tot alles écht geregeld is

Premier Rutte ontkwam er niet aan. Tot drie keer toe bood hij vorige week in de Tweede Kamer zijn excuses aan en noemde wat er in Groningen gebeurt ‘verschrikkelijk’. De Groningers kopen er alleen niets meer voor. ­Minister Eric Wiebes zou er goed aan doen zijn ministerie naar het noorden te verhuizen, net zolang tot daar de schadeafhandeling écht geregeld is.

Het krediet van minister Wiebes van economische zaken is op. Ruim een jaar geleden maakte hij voor de Groningers een goede start met zijn besluit de gaskraan versneld dicht te draaien. De taaie en bureaucratische afhandeling van de schadezaken heeft dat herwonnen vertrouwen verpulverd.

Het moet nog blijken of de jongste oplossing voor het wegwerken van het stuwmeer aan schademeldingen echt gaat helpen. De naam ‘generaal alsjeblieft’ die het kabinet eraan geeft, geeft niet veel hoop. Alsof er ­iemand voor moet bedanken. De onhandige keus van de periode – de regeling geldt voor schades en facturen tot 10.000 euro gemeld vóór 1 januari – was zo vlak na de krachtige beving in Westerwijtwerd ook al ongelukkig. Juist na de beving liep het aantal meldingen van schade snel op tot bijna 4500. Ook deze zouden onder de regeling moeten vallen en er valt veel voor te zeggen de ­regeling door te laten lopen bij een eventuele nieuwe beving.

Bevinkjes

Het kabinet heeft deze hele operatie systematisch onderschat, zoals Rutte toegaf. En niet alleen omdat ­juridische precisie vóór snelheid en voortvarendheid ging, zoals het kabinet beweert. Iedere Groninger kent de verhalen van inspecties, rapporten, contra-expertises, kortom, eindeloos getouwtrek over welke scheur waarvan komt. Te vaak bleek ‘juridische precisie’ zand in de machine strooien.

Er ligt nu een advies van het Staatstoezicht op de Mijnen om de gaswinning dit jaar al terug te brengen van 19 miljard kuub tot de veilig geachte grens van 12 miljard kuub. In het sleuteljaar 2013 is een eerder profetisch advies van het SodM genegeerd, met alle ­ellende van dien. Laat het kabinet ditmaal wijzer zijn.

Wiebes weet dat hij nog één kans heeft. Stel schadeafhandeling en versterking voorop. Geef ruim baan aan Groningers die versterking willen combineren met verduurzaming, aan bestuurders die sloop en versterking inzetten voor ontwikkeling van de regio. Het is een ­gigantische operatie. Daarom kan hij er het beste ­bovenop zitten met zijn ambtenaren, en zijn ministerie zolang vestigen in het gebied van de ‘bevinkjes’.

De mening van de krant, verwoord door leden van de hoofdredactie en senior redacteuren.

Het commentaar is de mening van Trouw, verwoord door leden van de hoofdredactie en senior redacteuren. Meer commentaren leest u op trouw.nl/commentaar.

Lees ook:

Rutte en Wiebes zeggen sorry, maar de Kamer blijft sceptisch over Groningen-aanpak

Premier Mark Rutte bood Groningen tijdens een Kamerdebat excuses in drievoud aan. “Vanaf het ­begin is onderschat wat een enorme kluif dit is.”

Meer over

Wilt u iets delen met Trouw?

Tip hier onze journalisten

Op alle verhalen van Trouw rust uiteraard copyright. Linken kan altijd, eventueel met de intro van het stuk erboven.
Wil je tekst overnemen of een video(fragment), foto of illustratie gebruiken, mail dan naar copyright@trouw.nl.
© 2020 DPG Media B.V. - alle rechten voorbehouden