'Laat-weten-dat-je-nog-leeft-na-aanslag'-app

Bedacht als zwarte humor, maar inmiddels uiterst populair communicatiemiddela

FERNANDE VAN TETS

BEIROET - "Ik leef nog #Libanon #laatstebomaanslag" is de simpele boodschap die met een druk op de knop verstuurd kan worden via Twitter met de nieuwe 'Ik leef nog'-app. Zo weten vrienden en familie meteen dat je veilig bent als er weer een bom explodeert in Libanon.

Het is slechts een van de technologische snufjes die ondernemers hebben ontwikkeld om te leren omgaan met de toenemende onveiligheid in het land. Maandag blies een man zichzelf op in een bus in Sjoeifat, een buitenwijk van de hoofdstad Beiroet. Het was de vijfde zelfmoordaanslag in nog geen maand tijd - de vierde was vorige week zaterdag.

"Net als alle Libanezen ren ik zodra er een explosie is naar mijn telefoon om te zien of mijn vrienden en familie veilig zijn. Het feit dat ik in het buitenland woon maakt het lastig, zeker omdat mijn telefoontjes er nooit doorheen komen omdat het netwerk altijd overbelast is", legt de in Parijs woonachtige Sandra Hassan uit. De Libanese is de bedenker van de 'Ik leef nog'-app.

Aanvankelijk was het bedoeld als zwarte humor, maar binnen twee weken is de app al meer dan vierduizend keer gedownload en vroegen gebruikers of ze de applicatie ook aan Facebook konden koppelen. Hassan is nu alweer bezig aan een nieuwe versie.

Niet alleen bommen vormen een gevaar. Er breken in Libanon ook geregeld vuurgevechten uit. Toen de kogels de 28-jarige Faris Wazneh om de oren vlogen, wilde hij weten waar de schoten vandaan kwamen, en uit welk wapen. Volgend jaar hoopt hij de app 'Way to safety' te lanceren, die via een netwerk van mobiele telefoons aangeeft waar een schutter zich bevindt en welk wapen hij bij zich draagt. Het vinden van originele wapengeluiden is een obstakel; Wazneh is in onderhandeling met het Libanese leger over geluidsopnames.

Deze heeft zelf ook een eigen applicatie laten maken, de 'Lebanese armed forces shield'-app. Hier kun je het laatste nieuws vinden en verdachte auto's, overvallen of drugsgebruik rapporteren. Er is ook een SOS-knop, met name bedoeld voor het rapporteren van ontvoeringen, die je direct doorverbindt met het ministerie van defensie. De lijst met voortvluchtigen bevat slechts twee namen, maar de applicatie is al 142.000 keer gedownload.

De meest volledige, en ook oudste applicaties is 'Happin', met meer dan 100.000 gebruikers. Ook deze app kwam voort uit een persoonlijke ervaring van de ontwikkelaar. Mohammed Taha kwam met zijn vrouw en tweejarig kind klem te zitten op een weg die met brandende autobanden was afgezet, een populair protestmiddel in Libanon. Dus ontwikkelde Taha een interactieve kaart die naast files en verkeersongelukken ook vuurgevechten, demonstraties en explosies weergeeft. Gebruikers melden zelf incidenten en zodra het gevaar is geweken verschijnt er een hartje op de plaats des onheils.

"Het is heel triest dat we deze applicatie moeten hebben", vertelt Taha. Tegelijkertijd is het ook onderdeel van de Libanese ondernemersgeest om tegenslagen te overkomen. "Het is typisch Libanees om niet bij de pakken neer te zitten en te klagen als er iets ergs gebeurt, maar om er iets mee te doen."

undefined

Wilt u iets delen met Trouw?

Tip hier onze journalisten

Op alle verhalen van Trouw rust uiteraard copyright.
Wil je tekst overnemen of een video(fragment), foto of illustratie gebruiken, mail dan naar copyright@trouw.nl.
© 2022 DPG Media B.V. - alle rechten voorbehouden