column

Laat Tagliafico een inspiratie zijn om naar het andere te blijven kijken

Henk HoijtinkBeeld Maartje Geels

Het jaar begon in deze kolommen met Nicolás Tagliafico. In januari schreef ik over de nieuwe verdediger van Ajax, na een oefenwedstrijdje tegen het Deense Lyngby. Dit is de laatste reguliere voetbalcolumn van 2018 – de resterende twee weken zijn voor de lijstjes. Graag zou ik het jaar waarin de Nederlandse voetbalcrisis al dan niet ten einde kwam, ook afsluiten met Tagliafico.

In januari schreef ik – ik was er speciaal op een zaterdagmiddag voor gaan zitten – dat ik een verdediger had gezien die weet waar Abraham de mosterd haalt, een verdediger waarvan ik niet had verwacht dat ik die in Nederland nog eens zou zien, een verdediger die weet waar hij moet staan, die vooral anderen wil helpen. Dit zou de belangrijkste nieuwe speler in Nederland worden, schreef ik. Geen team, geen trainer kan zonder zulke spelers, spelers die het schip recht kunnen houden.

Deze week speelde Tagliafico niet geweldig tegen Bayern München. Hij maakte wat foutjes. Maar bij zulke spelers staat de invloed op hun team, op de wedstrijd daar los van. Hij hield het schip recht. Hij keerde terug in het veld, nadat de Duitser Müller hem tegen het hoofd had getrapt, veroorzaakte een strafschop en scoorde aan de overkant, waardoor Ajax toch niet verloor.

Müller wilde zich na afloop verontschuldigen, maar hij vond Tagliafico niet meer. Hij deed het dan maar op Twitter: het was geen opzet – wie hem als voetballer kent, geloofde dat. ‘Ik weet het’, antwoordde Tagliafico. ‘Het gaat goed met me, bedankt voor het vragen. Good luck.’

Zo’n speler.

De crisis, is die echt al voorbij, met een gereanimeerd Oranje, twee clubs in de Champions League en Ajax in de tweede ronde ervan? Dat kan nog altijd de vraag zijn. Uit Zeist hoorden we nog niets vernieuwends. Nico-Jan Hoogma, de nieuwe technisch directeur van de KNVB, presenteerde zich in oktober met vooral algemeenheden in een interview in Voetbal International. Hij zei dat Frenkie de Jong voor alles staat wat het Nederlandse voetbal is.

Dat gaat er wel in, in Nederland. Dat het goed was om naar het buitenland te kijken, nee, daar won je in de crisis nooit iedereen voor.

Alles wat het Nederlandse voetbal is, wat is dat? Lef, durf, aanvallend, wordt graag gezegd, in algemeenheden en op een toon alsof we ons daarmee zouden onderscheiden. In de crisis werd niet gezien dat de Hollandse School, als die al bestaat, in het buitenland werd doorontwikkeld, met een hoger tempo, steeds directer en intenser. Zo gauw vooral Ajax weer aanviel, onder Peter Bosz, heette het dat we weer terug waren bij onszelf, bij Cruijff.

Roulettevoetbal 

Was dat zo? Was het roulettevoetbal van Bosz dat van Cruijff, die altijd ook grendels in zijn teams aanbracht? Wat was het Nederlandse voetbal bovenal, wat was Cruijff? Directheid, zijn oneliner: simpel voetballen is het moeilijkst. Op het middenveld, Van Hanegem en Jansen, de Mührens, Cocu, Sneijder later en voorin de grote meesters, Van Basten en Bergkamp: weinig tot niets overbodigs deden ze. Nee, zo bezien kan Frenkie de Jong, en hij niet als enige, natuurlijk nog niet staan voor alles wat het Nederlandse voetbal is, of zou zijn.

De jeugd van deze individualistische wereld met showvoetballers, besloot ik in januari, zou kunnen zien hoe belangrijk een speler is die het schip recht kan houden. De Argentijn Nicolás Tagliafico, stabiel en vasthoudend, één uit een andere voetbalcultuur, was een factor van het grootste gewicht in Ajax’ mooie Europese campagne. Laat hij een inspiratie zijn om naar het andere te blijven kijken.

Chef sport Henk Hoijtink bespreekt in zijn columns de voetbalwereld. U leest alle afleveringen in zijn dossier.

Meer over

Wilt u iets delen met Trouw?

Tip hier onze journalisten

Op alle verhalen van Trouw rust uiteraard copyright. Linken kan altijd, eventueel met de intro van het stuk erboven.
Wil je tekst overnemen of een video(fragment), foto of illustratie gebruiken, mail dan naar copyright@trouw.nl.
© 2020 DPG Media B.V. - alle rechten voorbehouden