'Laat slechts aanpasser toe'

Het onderscheid tussen 'echte' vluchtelingen en economische is onhoudbaar. Dat zei Ayaan Hirsi Ali gisteren in een toespraak in de Pieterskerk in Leiden. Studenten van de Veerstichting hadden haar uit de VS laten overkomen voor een bliksembezoek, dat om veiligheidsredenen geheim was gehouden.

Oud-VVD Tweede Kamerlid Hirsi Ali benutte haar bezoek aan de stad waar ze zelf politicologie studeerde voor een pleidooi vóór 'profiling': het selecteren van potentiële migranten op hun bruikbaarheid voor de ontvangende samenleving. Via sociale media lekte de belangrijkste boodschap uit: verdeel de migranten in vier categorieën en laat slechts één daarvan toe. Voor 'fanatici' die de westerse waarden willen bestrijden, is zeker geen plaats. Ook 'bedreigers' - jonge mannen die voor criminaliteit dreigen te gaan zorgen - moeten geweerd. Dat geldt ook voor 'kostenposten': mensen die weinig kans op de arbeidsmarkt maken en dus aangewezen zullen zijn op uitkeringen. De enige groep die op een warm welkom mag rekenen, bestaat uit 'aanpassers': migranten die hier aan de slag kunnen en bereid zijn de westerse waarden tot de hunne te maken.

Eritrees voetbalteam vraagt weer ergens asiel aan

Tien voetbalspelers van het Eritrese elftal wilden na een WK-kwalificatiewedstrijd in Botswana niet terug naar Eritrea en hebben asiel aangevraagd in Botswana. De rest van het team is wel naar Eritrea teruggekeerd. Zoiets komt vaker voor bij sporters uit het land waar president Isaias Afewerki al ruim twee decennia min of meer alleenheerser is. In het geïsoleerde Oost-Afrikaanse Eritrea hebben mannen en vrouwen bijna levenslang dienstplicht. Voor een dienstplichtige is het erg moeilijk het land te verlaten. Ook ontbreken volgens critici van het regime democratische vrijheid en persvrijheid. In 2009 bleven de stoelen in het vliegtuig dat de Red Sea Boys van een wedstrijd uit Nairobi terug naar de Eritrese hoofdstad Asmara moest vliegen ook leeg. De vijftien spelers van het nationale elftal en de teamdokter die in 2012 na een wedtrijd in Oeganda asiel aanvroegen, zijn uiteindelijk in Gorinchem beland. Maar de tentakels van het Eritrese regime reiken ook tot in Nederland: het dwingt Eritreërs een percentage van hun inkomen af te staan.

Meer over

Wilt u iets delen met Trouw?

Tip hier onze journalisten

Op alle verhalen van Trouw rust uiteraard copyright. Linken kan altijd, eventueel met de intro van het stuk erboven.
Wil je tekst overnemen of een video(fragment), foto of illustratie gebruiken, mail dan naar copyright@trouw.nl.
© 2020 DPG Media B.V. - alle rechten voorbehouden